Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

«Επαγγελματικοί μετανάστες» σκέφτονται να γίνουν οι μισοί Θεσσαλονικείς


Τη μετανάστευση στο εξωτερικό «βλέπουν» πλέον ως διέξοδο για το επαγγελματικό τους μέλλον σχεδόν οι μισοί νέοι Θεσσαλονικείς, ηλικίας 18-30 ετών (ποσοστό 46,9%), ενώ λένε ένα ηχηρό «όχι» (σε ποσοστό 48,6%) σε μια θέση, που σχετίζεται με το δημόσιο, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, όταν αντίστοιχα πόστα ήταν περιζήτητα.

Παράλληλα, μόλις το 15% των νέων εμφανίζονται πρόθυμοι να ασχοληθούν με τη δουλειά των γονιών τους, ενώ το 72,4% δεν προτίθεται να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας «to the point», σε δείγμα 590 νέων (τα 2/3 φοιτητές ή σπουδαστές), που εκπονήθηκε στις 17-20 Μαΐου, σε συνέχεια του Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Ερωτηθέντες τί θα ήθελαν για το επαγγελματικό τους μέλλον, ένας στους δύο νέους απάντησε ότι θα επιθυμούσε να ξεκινήσει μόνος του μια επιχείρηση νέων τεχνολογιών, ενώ το 42,3% ονειρεύεται μια θέση υπαλλήλου σε μεγάλη εταιρία. Το 54,2% των νέων δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να λάβουν βοήθεια από το κράτος για να ιδρύσουν μια επιχείρηση σε παραδοσιακό τομέα.
«Οι νέοι έρχονται σε ρήξη με το παρελθόν», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της «To The Point», Δημήτρης Κατσαντώνης, παρουσιάζοντας την έρευνα.
Σχολιάζοντας τη πρόθεση «μετανάστευσης» των νέων Θεσσαλονικέων για επαγγελματικούς λόγους, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, σχολίασε ότι αν όλοι οι φορείς δεν βοηθήσουν, ώστε να μη φύγουν οι νέοι, «τότε θα χάσουμε δεκαετίες».
Κληθέντες να αξιολογήσουν τη συνδρομή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην προώθηση της καινοτομίας, οι νέοι μάλλον «τιμωρούν» τα δύο ΑΕΙ, με τις αρνητικές γνώμες σχεδόν να ισοφαρίζουν τις θετικές: το 28,5% θεωρεί ότι ο ρόλος τους είναι θετικός και το 23,4% αρνητικός, ενώ ποσοστό άνω του 40% τον βλέπει ουδέτερο.
Όταν ερωτώνται από ποια πλευρά περιμένουν πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η καινοτομία στην πόλη, το 46,8% των νέων «δείχνουν» την τοπική αυτοδιοίκηση, το 13,9% τα πανεπιστήμια, ενώ το 10,2% απαντά ότι έχει σχετικές προσδοκίες από τους αρμόδιους φορείς, το 9,8% από κράτος-κυβέρνηση, το 9% από τους ίδιους τους πολίτες, το 8% από τους φοιτητές και το 2,9% από τους επιστήμονες.
Σε ποσοστό 76,9% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Καινοτομίας βοηθούν την ανάπτυξη της πόλης και το 48,1% ότι δημιουργούν επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους.
Το ενδεχόμενο διοργάνωσης 2ου Φεστιβάλ Καινοτομίας, την ερχόμενη άνοιξη, γνωστοποίησε ο κ. Μπακατσέλος, σύμφωνα με τον οποίο εντός τριών-τεσσάρων μηνών το ΕΒΕΘ θα ανακοινώσει κι άλλες σχετικές δράσεις, όπως συνεργασίες με ξένους φορείς.
Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση διοικήσεων οργανισμών, όπως η Ζώνη Καινοτομίας. Είπε χαρακτηριστικά: «οκτώ μήνες αδράνειας είναι οκτώ μήνες χαμένοι. Το θέμα δεν είναι μόνο οι φόροι και οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, ούτε καν η φοροδιαφυγή των επωνύμων.
Μέσα σε αυτά, χρειάζεται στελέχωση και κίνηση των μηχανισμών, ώστε να παράγουν αποτελέσματα. Αν μείνουμε […] κοιτάζοντας το θεριό απέναντι και δεν βοηθήσουμε τη ρευστότητα, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails