Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η Σελήνη λιγότερο στεγνή από ό,τι είχε εκτιμηθεί


Ουάσινγκτον
Το εσωτερικό της Σελήνης περιέχει πολύ περισσότερο νερό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αποκαλύπτουν νέοι, ακριβέστεροι υπολογισμοί.

«Για περισσότερο από 40 χρόνια νομίζαμε ότι το φεγγάρι ήταν ξηρό» σχολίασε στο Reuters ο Φράνσις ΜακΚάμπιν του Ινστιτούτου Carnegie στην Ουάσινγκτον, επικεφαλής της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελάχιστο περιεχόμενο σε νερό κυμαίνεται από τα 64 μέρη ανά δισεκατομμύριο στα 5 μέρη ανά εκατομμύριο -τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο σε σχέση με προηγούμενες έρευνες» ανέφερε.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η περιεκτικότητα σε νερό είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στις ερήμους της Γης.

Και η ανάκτηση αυτού του νερού θα ήταν πρακτικά αδύνατη, δεδομένου ότι βρίσκεται δεσμευμένο μέσα σε πετρώματα στο εσωτερικό του δορυφόρου.

Πάντως οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον πάγο νερού που είναι γνωστό ότι υπάρχει σε σχετικά μεγάλες ποσότητες μέσα σε μόνιμα σκιασμένους κρατήρες στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Η νέα μελέτη εξέτασε δείγματα σεληνιακών βράχων που έφεραν στη Γη οι αποστολές Apollo πριν από περίπου 40 χρόνια.

«Οι συγκεντρώσεις [νερού] είναι πολύ μικρές και, κατά συνέπεια, ήταν σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθούν μέχρι πολύ πρόσφατα» επισήμανε ο Μπράντλι Τζόλιφ του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ενώσεις του υδρογόνου και του οξυγόνου που υποδηλώνουν την παρουσία νερού, αναφέρουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το νερό αυτό πιθανώς παραμένει εγκλωβισμένο από το σχηματισμό της Σελήνης πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ο δορυφόρος σχηματίστηκε όταν ένα σώμα στο μέγεθος του Άρη προσέκρουσε στη Γη και εκτόξευσε  συντρίμμια που συμπυκνώθηκαν αργότερα σε τροχιά.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails