Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΗΠΑ: Τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στην πετρελαιοκηλίδα

Το αμερικανικό ναυτικό απέστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στον Κόλπο του Μεξικού για να βοηθήσει τις αρχές στην επιχείρηση συλλογής του διαρρέοντος πετρελαίου που ευθύνεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε το κέντρο επίβλεψης των επιχειρήσεων.

Το αεροσκάφος ΜΖ-3Α πρόκειται να φθάσει αύριο στον Κόλπο του Μεξικού, πρόσθεσαν οι αρχές. Είναι η πρώτη φορά που ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος χρησιμοποιείται σε τέτοια επιχείρηση.
Αποστολή του θα είναι να εντοπίζει τις πετρελαιοκηλίδες, να δίνει οδηγίες στα πλοία που συλλέγουν το αργό πετρέλαιο από την επιφάνεια της θάλασσας, να αναζητεί τα απειλούμενα από τη ρύπανση ζώα, ή να εντοπίζει εκείνα που ήδη έχουν μολυνθεί από το μαζούτ.

«Σκεπτόμασθε να χρησιμοποιήσουμε μία σειρά από συλλέκτες. Όμως ο εντοπισμός του πετρελαίου αρχικώς πρόκειται να γίνει εμπειρικά. Με τα πτητικά μέσα θα εντοπίζουμε το πετρέλαιο που μπορεί να καεί, που μπορεί να διαλυθεί, ή μπορεί να διαχωρισθεί ποιοτικά από το θαλασσινό νερό», τόνισε ο πλοίαρχος της ακτοφυλακής Κέβιν Σερώ.
Σε αντίθεση με ένα ελικόπτερο, ή ένα κανονικό αεροσκάφος, το τηλεκατευθυνόμενο έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον αέρα περίπου για δώδεκα ώρες συνεχόμενα. Επίσης και το κόστος της πτήσης του είναι μικρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails