Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ελληνες θα...ξεκλειδώσουν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης!




Για πρώτη φορά, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες σιωπής, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φυτώριο πνευματικών ανθρώπων, οικουμενικών πατριαρχών, κληρικών, επιστημόνων και διαπρεπών ιεραρχών, ανοίγει τις πύλες της για είκοσι μέρες και φιλοξενεί την έμπνευση 101 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών.

Την έκθεση, με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Κυριακή 29 Αυγούστου, μετά την τέλεση Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, όπου και στεγάζεται η Σχολή. Αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τους Ελληνες της Πόλης. Φαίνεται ότι οι τουρκικές αρχές αγωνιούν περισσότερο να προβάλουν το ευρωπαϊκό πρόσωπο της χώρας, καθώς φέτος η Κωνσταντινούπολη ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες ξεκινούν και επίσημα οι εορταστικές της εκδηλώσεις.

Η έκθεση αναπτύσσεται παράλληλα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Αυγούστου από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αι. κοντά στην πλατεία Ταξίμ, δωρεά της ομώνυμης οικογένειας μεγαλεμπόρων στο ελληνικό Δημόσιο πριν από 70 χρόνια, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε κέντρο πολιτισμού.

Με πυξίδα την ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους, με επίκεντρο τις εικόνες, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τ' ακούσματα, τα ίχνη και τα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, οι 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν προβάλλουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά αλλά και καθημερινά. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Γ. Αδαμάκης, Ν. Αλεξίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Σ. Γεωργιάδης, Μ. Ζαχαριουδάκης, Γ. Λασηθιωτάκης, Αφροδίτη Λίτη, Δ. Μεράντζας, Κ. Μορταράκος, Αγ. Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Ευγένιος Σπαθάρης, Μ. Σπηλιόπουλος, Ν. Στεφάνου, Π. Τέτσης, Α. Φασιανός, Μαρκ Χατζηπατέρας κ.ά.

Τα έργα στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης δημιουργών διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών. Θα εκτεθούν στις ίδιες τις αίθουσες της Σχολής, που διατηρούν τα θρανία και τους πίνακες, αλλά και στο εσωτερικό πανέμορφο προαύλιο όπου κάποτε ξεκουράζονταν στα διαλείμματα οι μαθητές...

Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής «αφήγησης» μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το video και την αγιογραφία. Διακριτή είναι η παρουσία νεότερων καλλιτεχνών, με έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης.

«Τα έργα "ιχνηλατούν" και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες, νεότερα ενθυμήματα και ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια, παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης», τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού.

Η ιδέα της έκθεσης και η οργανωτική της ευθύνη ανήκει στην Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας White Fox, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Χάλκη θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη», παραγωγής Αναστασίας Μάνου, με την επιμέλεια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Κατερίνα Καραγιάννη και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Αριστοτέλης Μεταξάς. Το ντοκιμαντέρ, που μας αποκαλύπτει άγνωστους ακόμη θησαυρούς της Πόλης, έχει παραχθεί σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά και ρωσικά) και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Πραγματοποιείται με την πολύτιμη φιλοξενία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων «Τεχνόπολις».

* Διάρκεια έκθεσης έως 23 Σεπτεμβρίου. *


Πηγή:Pyles.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails