Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Δείτε σαρκοφάγα φυτά σε δράση!


Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 600 είδη σαρκοφάγων φυτών! Άλλα είναι μικρά σε μέγεθος και τρώνε μόνο έντομα, ενώ άλλα φτάνουν το ένα μέτρο και μπορούν να καταπιούν ακόμη και... αρουραίο!

Από τα πιο γνωστά σαρκοφάγα είναι τα νηπενθή. Την λέξη την συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου και σημαίνει "αυτός που είναι απαλλαγμένος απ' τη λύπη", "αυτός που δεν πενθεί", καθώς προέρχεται από την λέξη πένθος και το στερητικό "νη".

Τα νηπενθή έχουν σχήμα κανάτας και διαθέτουν φονικές ικανότητες! Οι χοάνες τους είναι γεμάτες με υγρό το οποίο προσελκύει έντομα και τρωκτικά, παγιδεύοντας τα! Τα ζωντανά δεν έχουν δυνατότητα διαφυγής, καθώς το εσωτερικό του φυτού είναι γλοιώδες. Μόλις η λεία παγιδευθεί, τα οξέα και τα ένζυμα του υγρού τη διασπούν.

Σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν το Nepenthes attenboroughii, ένα είδος που έχει ύψος μεγαλύτερο από 1,2 μέτρα και θεωρείται ένας από τους “γίγαντες” των σαρκοφάγων φυτών. Λόγω του μεγέθους του, μπορεί να καταβροχθίσει με άνεση ακόμα κι έναν μεγάλο αρουραίο!

Στο πρώτο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα σαρκοφάγο φυτό να "πιάνει" στην παγίδα του ένα έντομο αλλά κι έναν






Πηγή:Pyles.tv


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails