Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Περί παραγωγικότητας ο λόγος.

Σε κήρυγμα του μίλησε για το παραγόμενο από τους ιερείς και την Εκκλησία έργο. Έργο που πολλάκις αποσιωπάται και κρύβεται από τα μάτια του κόσμου. Πρέπει να δυσφημίζεται η Εκκλησία και η πίστη για να επιτευχθούν κάποιοι σκοποί. 

Φυσικά και δεν είναι όλοι άγιοι, ούτε είναι κάτι περισσότερο από άνθρωποι όπως όλοι μας, μέλη γαρ της αυτής κοινωνίας. Φυσικά και έχουν υποχρέωση να είναι παράδειγμα για εμάς και όταν δεν είναι και καταπατούν τους κανόνες που υποσχέθηκαν να τηρούν, αυτοί να απομακρύνονται. Άλλο όμως είναι αυτό και άλλο να θεωρούνται "αντιπαραγωγικοί" συλλήβδην από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος "Ερωτώ, είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς;"
 Λάβρος για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από επίσημα χείλη, ότι οι ιερείς δεν είναι παραγωγοί ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος από άμβωνος.
Ο Μητροπολίτης Πατρών υπερασπιζόμενος τον θεσμό του ιερέα, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ερωτώ, είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς οι οποίοι είναι στρατιώτες του Χριστού και της κοινωνίας επί ημερονυκτίου βάσεως, εργαζόμενοι χωρίς ωράριο – και έτσι πρέπει – για να είναι πάντοτε στη διάθεση του ποιμνίου τους; Ποιός άλλος τομέας εργάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο;»

«Είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς, παράγοντας ένα τεράστιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, στις πόλεις μας, με τα ιδρύματα που συντηρεί η Εκκλησία γενικώς, με την υπηρεσία στις Φυλακές και τα Νοσοκομεία, με τις τράπεζες αγάπης και τις στέγες φιλανθρωπίας; Με την συμπαράσταση στους νέους, τους εξαρτημένους, τους ανέργους κλπ.;», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.
Ακόμη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς οι οποίοι υπηρετούν στα χωριά μας, όπου καμιά υπηρεσία δεν έχει μείνει πλέον και ρημάζουν χωρίς, κανείς να ενδιαφέρεται για αυτά; Είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς που παρηγορούν τους λίγους που απέμειναν στην ύπαιθρο και οι οποίοι πολλάκις γέροντες και ανήμποροι προσπαθούν να ζήσουν με συντάξεις πείνας που τους χορηγεί η πολιτεία;»
Συνεχίζοντας «Είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς που συντηρούν τα μνημεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια, ανεκτίμητους του Έθνους μας θησαυρούς, τα οποία είναι καταδικασμένα να καταστραφούν αφού κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτά; Είναι αντιπαραγωγικοί οι Ιερείς υπηρετώντας τις θρησκευτικές ανάγκες αυτού του Λαού και προσφέροντας διδαχή, αγάπη, στοργή όχι μόνο στους Χριστιανούς, αλλά και τους ξένους αδελφούς, αφού πλέον ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία;»
Επίσης, ο Μητροπολίτης Πατρών τόνισε, ότι «Κάθε φορά ακούμε τα περί της μισθοδοσίας των κληρικών. Πλείστα λέγονται ως μία φθηνή προπαγάνδα εναντίον των υπηρετών της κοινωνίας, των ηρώων Ιερέων. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο μισθός των Ιερέων είναι από την περιουσία της Εκκλησίας. Από την περιουσία την οποία τόσες φορές άφήρεσε το Κράτος, για « κοινωνικούς σκοπούς» και ανέλαβε την υποχρέωση της μισθοδοσίας των Κληρικών.
«Δυστυχώς αυτή η αλήθεια πολλάκις αποκρύπτεται η συστηματικά διαστρεβλώνεται», πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Πηγή

 Εδώ μια "ανεπίσημη" απάντηση κάποιων αναγνωστών στον Μητροπολίτη.

Να πω μόνο ότι όσον αφορά τις ενδυματολογικές ή άλλες υπερβολές που κάνουν οι επίσκοποι ή ακόμη και κάποιοι ιερείς, συμφωνώ με τους "αναγνώστες". Όμως όσον αφορά το έργο που επιτελούν όσοι τιμούν το ράσο τους, και τους οποίους οι προλαλήσαντες επίσης κατηγορούν συλλήβδην, θα διαφωνήσω κάθετα. 

Υπάρχει και μάλιστα πολύ μεγάλο έργο σε κάθε ενορία ή Μητρόπολη ξεχωριστά, το οποίο ως είθισται δεν διαφημίζεται. Όμως ο κόσμος που ως συνήθως τα βλέπει όλα αποσπασματικά και ακόμη προσπαθεί να βρει δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν θέλει εκ προϊμίου να έχει σχέση με την Εκκλησία και όχι εξαιτίας των ιερέων, χρησιμοποιεί τα άσχημα(όσα και αν είναι αυτά) παραδείγματα για να δικαιολογήσει την ούτως ή άλλως δική του αποχή.

Φυσικά και θα μπορούσε να υπάρχει ίσως και περισσότερο έργο αλλά δεν φταίνε μόνο οι ιερείς, φταίμε και εμείς που δεν δραστηριοποιούμαστε ανθρωπιστικά και περιμένουμε τον άλλο να το κάνει. Και όταν κάνει κάτι, τότε τον κατακρίνουμε γιατί δεν έκανε περισσότερο, ενώ εμείς δεν κάνουμε καθόλου!!!! 

Υ.Γ Εδώ η απάντηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνησης Θ. Πάγκαλο, όπως επίσης και άλλη μία απάντηση εδώ, που αναφέρεται στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά και την διευκρίνηση των λεγομένων του από τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο. 

Και μία απάντηση μου σε απορία στο facebook.
"Οσο για τους 5 ιερεις σε καθε εκκλησια που αναφερατε, αυτοι βρισκονται σε ολοκληρη την Μητροπολη των Πατρων, μονο σε 5 ναους. Οι υπολοιποι εχουν απο 4 εως 1. Η Πατρα με την απογραφη του 2001 εχει 202.757 κατοίκους. Συμφωνα με την αρχη της ψυχολογιας, ενα ατομο μπορει να γνωριζει μεχρι και 1000 ατομα απλως προσωπικα, αλλα να αναγνωριζει περιπου 200-300. Αν αναλογιστει κανεις και οτι οι ιερεις στην Πατρα που να μπορουν και με τους κανονες της Εκκλησιας να εξομολογουν ειναι 62, οντες Α κατηγοριας, αντε να βαλουμε και τους Β κατηγοριας 68, τοτε κανετε και τους υπολογισμους σας. Ενας ιερεας συμφωνα με τους κανονες της Εκκλησιας ειναι υποχρεωμενος να γνωριζει το ποιμνιο του οπως ενας γιατρος πρεπει να ξερει τα παντα για τον ασθενη του. Τα νουμερα ομως δεν ευνοουν.
Αυτα τα στατιστικα τα εφερα περαν οποιονδηποτε αλλων σκεψεων για το αν ειναι καλοι οι κακοι ολοι οι ιερεις."
πηγη για τον αριθμο των ιερεων.
http://www.i-m-patron.gr/ieroi_naoi.html
πηγη για τον εργο της Μητροπολεως Πατρων
http://www.i-m-patron.gr/dioikhsis_enories.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails