Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

«Ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας» λέει ο ΡάσμουσενH εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Αντ.Ρασμούσεν είπε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία και ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Ελπίζουμε να δούμε μία εποικοδομητική στάση από τα Σκόπια, προκειμένου να γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ, ως Συμμαχία, δεν αναμειγνύεται και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις διμερείς συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας».

«Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης» τόνισε.
Ενθάρρυνε, επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και να προσέλθουν με νέες ιδέες για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το ζήτημα καθώς, όπως πρόσθεσε, επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ν.Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται σε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει μία λύση, που θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails