Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Οι άνδρες εξελίσσονται και δεν πρόκειται να… χαθούν!

Επιμέλεια: ΝΤΕΜΕΛΣΑ ΒΕΛΙΚΑ
Ποιος είπε ότι το χρωμόσωμα Υ οδεύει προς εξαφάνιση; Κάτι ήξεραν όσοι άντρες αμφισβητούσαν τις επιστημονικές προβλέψεις περί… εξαφάνισης των αντρών.
Το χρωμόσωμα Υ, που εθεωρείτο η αχίλλειος πτέρνα της εξέλιξης, φθείρεται και απειλεί με εξαφάνιση το ισχυρό φύλο, προσαρμόστηκε στα δεδομένα, εξελίχθηκε και αλλάζει με γρηγορότερο ρυθμό από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του γενετικού κώδικα του ανθρώπου.
Στα περισσότερα θηλαστικά το φύλο του απογόνου καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Χ και Υ.
Οι γυναίκες έχουν δύο Χ, οι άντρες ένα Χ και ένα Υ και το Υ είναι εκείνο που καθορίζει τον αντρισμό τους. Το χρωμόσωμα Υ ήταν αρχικά πανομοιότυπο με το Χ, αλλά με την πάροδο 300 εκατομμυρίων ετών εξελίχθηκε στο μικρότερο ανθρώπινο χρωμόσωμα.
Αυτή η συρρίκνωσή του είχε οδηγήσει στο παρελθόν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι σε 125.000 χρόνια θα εξαφανιστεί.
Αυτό θα σήμαινε την εξαφάνιση των αντρών και συνεπώς της ανθρωπότητας. Ωστόσο η πρώτη σύγκριση του ανθρώπινου χρωμοσώματος Υ με αυτό των χιμπατζήδων αποκάλυψε ότι τα χρωμοσώματα και των δύο εξελίσσονται δυναμικά.

Click here to find out more!
Ήταν η πρώτη φορά που «διαβάστηκε» πλήρως το χρωμόσωμα Υ του χιμπατζή και συγκρίθηκε με το αντίστοιχο του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας και στα δύο είδη έναν εντυπωσιακό ρυθμό μεταβολής, που δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στο γενετικό κώδικα.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) βρήκαν ότι αν και το ανθρώπινο DNA με αυτό των χιμπατζήδων διαφέρει λιγότερο από 2%, στο χρωμόσωμα Υ οι διαφορές ξεπερνούσαν το 30%.
Ο καθηγητής δρ. Ντέιβιντ Πέιτζ, που συμμετείχε στην αμερικανική έρευνα, ανέφερε τα συμπεράσματά του στην επιθεώρηση «Nature» και συνέκρινε τη διαδικασία που συντελείται στο χρωμόσωμα Υ με ένα σπίτι που ανακαινίζεται συνεχώς.
Απρόσμενο ήταν επίσης, όπως προέκυψε από τη σύγκριση, ότι το χρωμόσωμα Υ του χιμπατζή έχει χάσει ακόμα περισσότερα γονίδια σε σχέση με του ανθρώπου όλα αυτά τα 6 εκατ. χρόνια της εξέλιξης, συνεπώς το χρωμόσωμα Υ του ανθρώπου μοιάζει περισσότερο με αυτό του κοινού προγόνου τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι αλλαγές στο χρωμόσωμα Υ και των δύο ειδών έχουν προκληθεί από διάφορους μηχανισμούς, όπως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα είχαν άνθρωποι και πίθηκοι αν ανέπτυσσαν νέα γονίδια για την παραγωγή σπέρματος (όσο πιο πολύ και πιο ποιοτικό σπέρμα τόσο μεγαλύτερη είναι η αναπαραγωγική επιτυχία, σύμφωνα με το κεντρικό δόγμα της βιολογίας).

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails