Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Το θέμα της ύπαρξης







Το θέμα της υπαρξής το τόνιζω επείδη πρώτον πρέπει να υπάρξουμε για να κάνουμε τα πάντα δυνατά στη ζωή μας. Εφόσον καταλάβουμε ότι υπάρχουμε έχουμε ύστερα να νιωσουμε την έννοια του χρόνου και της ζωής, οπότε σας παραθέτω ενα κείμενο πρώτα για την έννοια της ύπαρξης από τον λεγόμενο δράκο τον πολεμικών τεχνών Bruce Lee.




Ύπαρξη


Ύπαρξη και αντι-ύπαρξη. Ποιο είναι το αντίθετο της ύπαρξης; Η άμεση απάντηση θα ήταν "η ανυπαρξία", όμως δεν είναι σωστό. Το αντίθετο ειναι η αντι-ύπαρξη, όπως το αντίθετο της ύλης είναι η αντιύλη.

Η ύπαρξη προηγείται της συνείδησης. Η πρωταρχική πραγματικότητα δεν είναι αυτό που νομίζω αλλά αυτό που ζω αφού υπάρχουν και εκείνοι που ζουν αλλά δεν σκέφτονται.

Αν και αυτή η ζωή μπορεί να μην ειναι πραγματική ζωή. Θεέ μου! Τι αντιφάσεις προκυπτουν όταν προσπαθούμε να ενώσουμε με τα δεσμά του γάμου τη ζωή και τη λογική!

Η ύπαρξη είναι δυναμική. Η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά στατική είναι - είναι μία ύπαρξη χωρίς συνέχεια.

<> Η αλήθεια είναι <> = "υπάρχω άρα σκέφτομαι", αν και όλοι όσοι υπάρχουν δε σκέφτονται. Δεν είναι η συνειδητη σκέψη πάνω από κάθε συνείδηση της ύπαρξης; Ειναι δύνατη η καθαρή σκέψη χωρίς τη συνείδηση του εαυτού, χωρίς την προσωπικότητα; Μπορεί να υπάρξει καθαρή γνώση χωρίς αίσθηση, χωρίς αυτό το είδος της υλικότητας που προσφέρει στη γνώση η αίσθηση; Μήπως, ίσως, αισθανόμαστε τη σκέψη και μήπως αισθανόμαστε τον εαυτό μας στην πράξη της γνώσης και της θέλησης;


Η θεμελιώδης σχέση μεταξύ ύπαρξης και γνώσης.

Το να αμφιβάλλεις σημαίνει να σκέφτεσαι και η σκέψη είναι το μόνο πράγμα στο σύμπαν την ύπαρξη του οποίου δεν μπορούμε να αρνηθούμε - το να αρνηθείς σημαίνει να σκέφτεσαι. Όταν κάποιος λέει ότι η σκέψη υπάρχει, αυτόματα περιλαμβάνει και την πρόταση ότι κάποιος υπάρχει, επειδή δεν υπάρχει σκέψη που να μην περιλαμβάνει ως στοιχείο της το υποκείμενο που σκέπτεται.



Πηγή Αιχμηρές σκέψεις του Βruce Lee από τις εκδόσεις ΟΞΥ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο τάσιο! είσαι εξυπνότερος, από τους περισσότερους, οποίους ενθυμούμαι..ευχαριστήθηκα! [ναι], Πιστεύω ότι, εν +ειδήσει, σε διάφορες βαθμίδες, εβρίσκοντε, τα στοιχεία του παντός.. και eristoenparodw, το παν δεν έχει αρχή και τέλος και επειδή στο παν, "είναι" η αρχή + το τέλος, το παν, (περι)έχει, αρχή και τέλος..[οι επιστήμονες, δεν είναι καλλιτέχνες + το αντίστροφο, γιαυτό σφάλουν, όντας μη τέλειοι + αλλαζόνες-ανασφαλείς] συνέχισε.. [only "big bank"] βιγ βαγ
http://kouloglou-rezaie-demetrios.blogspot.com/2010/04/only-big-bank.html

toitmat είπε...

Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τον συσχετισμό.


Related Posts with Thumbnails