Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«Παρέλαση» σπατάλης στις Ένοπλες Δυνάμεις εντόπισαν οι ελεγκτές

Ρεπορτάζ: Γ. Κουρδής, Χ. Στεφανής


Στο «μικροσκόπιο» των Ευρωπαίων ελεγκτών μπήκαν τα οικονομικά στοιχεία και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας δραστικές μειώσεις στις υπερβολικές λειτουργικές δαπάνες. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δαπάνες για τα στρατόπεδα «φαντάσματα», για χώρους που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, γιατί κρίνονται μη απαραίτητοι, οι υπεράριθμοι στρατηγοί και τα μεγάλα έξοδα για τις μετακινήσεις των αξιωματικών με αυτοκίνητα του στρατού.

Η χωρά μας σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές έχει το προνόμιο, να διαθέτει τους περισσότερους στρατηγούς σε αναλογία με τον πληθυσμό της μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Περικοπές και στα αυτοκίνητα για τη μεγαλύτερη μερίδα των αξιωματικών, καθώς μόνο οι ανώτατοι αξιωματικοί θα δικαιούνται στο μέλλον μετακινήσεις με αυτοκίνητα του στρατού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πάντως δεν συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «υπηρεσιακού επιπέδου». Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση «οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου διαβεβαιώσαν, ότι θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκτέλεση του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού, που περικόπτει τις συνολικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 6,6%, με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1%».

Μία ακόμη από τις δαπάνες που κρίνονται υπερβολικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι το επίδομα που δίνεται στους αξιωματικούς για να ράψουν τις στολές τους και ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ για κάθε αξιωματικό. Η πολυτέλεια και τα μεγάλα έξοδα δεν θα έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, διαμηνύει η πολιτική ηγεσία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έγινε έξαλλος, όταν σε πρόσφατη επίσκεψη σε στρατόπεδο του Έβρου διαπίστωσε, ότι χρήματα που προοριζόταν για παράθυρα θαλάμων, κατέληξαν στην ανέγερση ναού.

Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails