Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τις θέσεις της Ελλάδας για ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Δ. Δρούτσας πριν την συνάντηση με Μπαν Κι Μουν

Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος απόψε θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν.

Ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

Για το Κυπριακό είπε επίσης ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Η έκβασή τους θα είναι επιτυχής εάν βρεθεί κυπριακή λύση στο πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εξάλλου εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον μια πραγματικά κυπριακή λύση. Χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή ακόμη και απειλές για δήθεν διχοτόμηση εάν δεν βρεθεί λύση».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και την πρόσφατη που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι ότι ο ρυθμός προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», καλώντας την χώρα αυτή να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι «εμείς, αυτό που θέλουμε, είναι να υιοθετήσει η Τουρκία, μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, έναν ευρωπαίο γείτονα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να παραμείνει η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

O αναπληρωτής ΥΠΕΞ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκετές άλλες επιτυχίες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να συνεχίσουμε».

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails