Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Το HPV DNA τεστ αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ



Το τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.
Μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 131.700 γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 8 έτη, έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.
«Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test (6 έτη), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου (3 έτη), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA τεστ υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων , που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Μελλοντικά θα είναι δυνατή αυτο-λήψη (self-sampling) του κολπικού επιχρίσματος και στη συνέχεια η παράδοση του στο διαγνωστικό κέντρο προκειμένου να γίνει το HPV DNA τεστ. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες με χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο.
Το εμβόλιο HPV προστατεύει και μεγαλύτερες γυναίκες
Το εμβόλιο κατά του ιού HPV προσφέρει προστασία από προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας όχι μόνο σε κορίτσια και νέες γυναίκες, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, μέχρι και 45 ετών, επισήμανε ο κ. Αγοραστός.
Ο ιός HPV προσβάλλει παιδιά, εφήβους, άνδρες και γυναίκες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, αλλά και στην περιπρωκτική περιοχή, στο δέρμα, στην στοματική κοιλότητα, στα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού και πιθανόν και σε άλλα όργανα. Έτσι, από μια γενικευμένη πρόληψη της HPV-μόλυνσης θα έχει να επωφεληθεί όχι μόνον το γυναικείο φύλο αλλά και το ανδρικό.
Η ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού σε ξένες χώρες (π.χ. Αυστραλία) έδειξε ήδη αποτελέσματα με στατιστικά σημαντική ελάττωση των κονδυλωμάτων σε άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ελάττωσης και των προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, όχι μόνο σε γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί, αλλά και σε όσες είχαν μολυνθεί από τον ιό.
«Απ’ ότι διαπιστώθηκε στις σχετικές μελέτες, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων 16 και 18 προσφέρει προστασία η οποία, μέσω δια κ. Αγοραστός.
Κατά την εφαρμογή, μέχρι σήμερα, πέραν των 60.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή, χωρίς αιτιολογικά συσχετιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, πέραν των τοπικών αντιδράσεων, ζάλης, λιποθυμιών και ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων.
H Ελλάδα παρουσιάζει μια εμβολιαστική κάλυψη περίπου 10% συνολικά (σε γυναίκες 12-26 ετών), η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (50-85%). Τα ποσοστά μάλιστα αποδοχής του HPV-εμβολιασμού από τις Ελληνίδες πριν την κυκλοφορία του εμβολίου στην χώρα μας ήταν μεγαλύτερα απ’ ότι μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 έτη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές πεθαίνουν 200-250.
Πηγή:e-club.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails