Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σε ιδιωτικές εταιρείες αναθέτει η NASA τις διαστημικές μεταφορές


Το σκάφος Dragon της SpaceX θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Πηγή: NASA, SpaceX)

Στο πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου Ομπάμα για την εξερεύνηση του Διαστήματος, η NASA ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε ακόμα εταιρείες που αναπτύσσουν διαστημικά σκάφη για μεταφορά φορτίων και πληρωμάτων σε τροχιά.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε το σχέδιο «Αστερισμός» του Τζορτζ Μπους, το οποίο προέβλεπε επιστροφή της NASA στη Σελήνη τη δεκαετία του 2020 με απώτερο στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Η απόφαση ακυρώνει τα σχέδια ανάπτυξης του σκάφους Orion, το οποίο προοριζόταν να διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία από το 2015, και δίνει έμφαση στις ρομποτικές αποστολές.

Η πρόταση του Ομπάμα προσφέρει τώρα επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπτυξη διαστημικών μεταφορών από τον ιδιωτικό τομέα. Την Τρίτη, τα πέντε πρώτα συμβόλαια ανατέθηκαν στις εταιρείες:

* Sierra Nevada Corp., με έδρα του Λούισβιλ: 20 εκατ. δολάρια.
* The Boeing Company, με έδρα το Χιούστον: 18 εκατ.
* United Launch Alliance, Centennial Co.: 6,7 εκατ.
* Blue Origin, με έδρα το Κεντ της Ουάσινγκτον: 3,7 εκατ. Την εταιρεία δημιούργησε ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του Amazon.com
* Paragon Space Development Corp, με έδρα το Τάκσον: 1,4 εκατ.

H NASA είχε ήδη συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες και με δύο άλλες εταιρείες, την Orbital Sciences και την SpaceX, την εταιρεία του ιδρυτή της PayPal Έλον Μασκ.

Τα συμβόλαια αφορούν αρχικά την εκτόξευση φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσουν αργότερα και σε ιδιωτικά σκάφη για επανδρωμένες πτήσεις.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails