Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: συμφέρει!

Πρόκειται για καθαρή ενέργεια που μπορεί να παραχθεί ακόμη και σε κατοικίες και ευνοεί τα μικρά νοικοκυριά 

Ελκυστική παραμένει για τα μικρά νοικοκυριά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και ήδη έστω και δειλά δεκάδες ιδιώτες ψάχνουν στην αγορά τις πιο συμφέρουσες λύσεις. Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να οδηγούν σε μείωση των τιμών με τις οποίες θα αγοράζεται η ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά σε ό,τι αφορά βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μεγάλες μονάδες, αλλά η τιμή αγοράς ρεύματος από το σύστημα για τα φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ σε στέγες κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων θα διατηρηθεί στα 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το πρόγραμμα αφορά συστήματα ως 10 κιλοβάτ, στο δώμα ή στη στέγη (συμπεριλαμβα- νομένων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων, σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τα νησιά. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα-επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Οσον αφορά τις αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος από φωτοβολταϊκά εκτός αυτών στις στέγες,
έναντι της κλιμάκωσης της τιμής που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2009 και ως τον Αύγουστο του 2010, το σχέδιο απόφασης της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση προτείνει οριζόντια τιμολόγηση 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) για φωτοβολταϊκά με ισχύ μικρότερη ή ίση με 100 κιλοβατώρες και 320 ευρώ για φωτοβολταϊκά με ισχύ μεγαλύτερη από 100 κιλοβατώρες.

Η τιμολόγηση της ενέργειας από έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ετσι η μείωση των τιμών αφορά μόνο τα έργα για τα οποία πρόκειται να υπογραφούν συμβάσεις αγοράς. Το σκεπτικό της υπουργικής πρότασης στηρίζεται στο ότι η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει ωριμάσει αρκετά και παρατηρείται συνεχής μείωση του κόστους εγκατάστασης, το οποίο από 6.000 ευρώ το εγκατεστημένο κιλοβάτ, πριν από μερικά χρόνια, σήμερα κινείται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 3.000 ευρώ.

«Απόσβεση σε 5 χρόνια»
Ο κ. Ι. Κοτάκης, μηχανολόγος μηχανικός
O 29χρονος μηχανολόγος μηχανικός κ. Ι.Κοτάκης αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να κάνει κάτι που ελάχιστοι συμπολίτες μας είχαν πραγματοποιήσει. Πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του σπιτιού του. Ως άνθρωπος με περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες, αλλά και ως στρατευμένος επαγγελματίας- καθώς εργάζεται σε εταιρεία του κλάδου των φωτοβολταϊκών- ήταν ένας ο πρώτος στον Νομό Αττικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και «έντυσε» την κατοικία του με φωτοβολταϊκές γεννήτριες.

«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σίγουρα εξοικονομεί πόρους και έχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο και άρα όφελος για τον οικιακό πάροχο» σημειώνει ο κ. Κοτάκης.

«Η ΔΕΗ μάς πουλά ρεύμα έναντι 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ενας οικιακός παραγωγός πουλά στη ΔΕΗ με 0,55.Οταν έρχεται ο λογαριασμός, γίνεται λογιστικός συμψηφισμός και ο παραγωγός εισπράττει τη διαφορά» αναφέρει ο κ. Κοτάκης και συμπληρώνει ότι «η απόσβεση της επένδυσης έρχεται ύστερα από περίπου μία πενταετία». Είναι ενδεικτικό ότι το τιμολόγιο πώλησης μεταξύ των οικιακών και των επιχειρηματικών παραγωγών είναι αισθητά υψηλότερο υπέρ των πρώτων, ενώ η όλη επένδυση και τα έσοδά της είναι αφορολόγητα. Ενα από τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι η εγγύτητα της κατανάλωσης με την παραγωγή, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφενός χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και αφετέρου ότι ειδικά τις θερμές ώρες του καλοκαιριού η παραγωγή ακολουθεί την κατανάλωση.

6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσα αθηναϊκής πολυκατοικίας
- Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;
Οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ (ΚWp) στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. - Πόσα χρήματα θα χρειαστώ; Το κόστος εγκατάστασης μειώνεται διαρκώς, σήμερα κινείται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 3.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, δηλαδή 30.000 ευρώ για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση που είναι 10 κιλοβάτ. Πριν από μερικά χρόνια ήταν 6.000 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Γενικά ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, περί τις 6.000 ευρώ, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεσαίου- μεγάλου κυβισμού, περί τις 30.000 ευρώ). Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη για περισσότερα από 25 χρόνια.

- Σε πολυκατοικία μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;
Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

- Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι΄ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 ευρώ/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 100 ευρώ, ποσό το οποίο θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

- Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην Εφορία;
Οχι. Δικαιούστε επιπλέον και έκπτωση δαπανών από το εισόδημα (εκπίπτει 20% της δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και ως 700 ευρώ ανά σύστημα).

- Υπάρχουν πολεοδομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται;
Χρειάζεται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όντως τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1) στις στέγες είναι ότι καλύτερο και πολύ οικολογικό.


Related Posts with Thumbnails