Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Υποτυπωδώς λειτουργεί η Επιτροπή για το «μαύρο χρήμα»

Την ανεπαρκή στελέχωση της Επιτροπής εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τους τυπικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της κατήγγειλε ο πρόεδρός της Στέλιος Γκρόζος στη Βουλή, κατά την έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής για το 2009 την Τρίτη.

Ενδεικτικά, από τις 2.049 υποθέσεις του έτους, μόλις το 8% στάλθηκε στον εισαγγελέα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Κάθε χρόνο στέλνονται στην Επιτροπή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» περίπου 2.300 ύποπτες υποθέσεις και άλλες περίπου 700 συμπληρωματικές αναφορές. Όλες αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να τις διερευνήσουν συνολικά 28 άτομα, όσο και το στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής. Δηλαδή, 600 υποθέσεις ετησίως, αντιστοιχούν στο κάθε άτομο» ανέφερε ο πρόεδρός της, συμπληρώνοντας ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει έως σήμερα ένα σύστημα βάσης δεδομένων για να κάνει διασταύρωση στοιχείων».
Γι αυτή την εικόνα, η Διεθνής Ένωση Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος (FAFT) έχει κατατάξει την Ελλάδα στη γκρίζα ζώνη, σημείωσε ο Στ.Γκρόζας. Η Επιτροπή Θεσμών, δια στόματος του προέδρου της, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, δεσμεύτηκε να «απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά κάποια θέματα».
«Δυσκολευόμαστε στη διασταύρωση στοιχείων. Η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει προσέξει την επιτροπή, δεν ξέρω γιατί. Αν μου φέρουν 15 υπαλλήλους, τα αποτελέσματα θα είναι υπαρκτά» ανέφερε ο Στ.Γκρόζος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

«Σε ένα κράτος, που έχει ένα εκατομμύριο υπαλλήλους, πρέπει να γίνεται μάχη για να έρθουν στην Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δέκα άτομα; Η Επιτροπή είναι, ως θεσμός, φενάκη, εφημερίδες, κανάλια αγοράζονται με λεφτά άγνωστης προέλευσης, είτε προέρχονται από Κύπρο, είτε από αλλού, και εμείς δεν τολμάμε να πιάσουμε κανέναν; Η επιτροπή, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της;», υπογράμμισε ο Απ.Κακλαμάνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήιξε ακόμη ότι ένα από τα προβλήματα αποτελεί το ότι την ευθύνη της απόδειξης για μία υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος φέρει η Επιτροπή και όχι ο ελεγχόμενος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε το εξής παράδειγμα:
«Γιατρός, χειρουργός του ΕΣΥ. Βρήκαμε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έμπαιναν 16.000 με 17.000 κάθε μήνα, για 5 -6 χρόνια. Μαζεύτηκαν γύρω στα 900.000 ευρώ. Τον ψάχνουμε τον γιατρό, ποινικά, αστυνομικά, τίποτα. Τον φωνάξαμε στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι από άσκηση ψιλό-ιδιωτικής ιατρικής, που κάνει τα απογεύματα. Ασφαλώς και δεν τον πιστέψαμε και ασφαλώς είναι από φακελάκι. Πολλά λεφτά. Κλασική τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ψάξαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να του δεσμεύσουμε τα λεφτά. Στον εισαγγελέα δεν μπορούσαμε να στείλουμε την υπόθεση, ως δωροδοκία, γιατί δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία. Θα έμπαινε στο αρχείο. Έστειλα, λοιπόν, τον φάκελο στην Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου και τους είπα να το δεχθούν ως εισόδημα από άσκηση επαγγέλματος. Του επέβαλαν πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ. Μόνο από πλευράς πόθεν έσχες ελέγχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου χρόνου από τις 2.049 αναφορές ύποπτων συναλλαγών, οι 1.573 τέθηκαν στο αρχείο, σε 310 συνεχίζονται οι έρευνες και μόλις οι 166, ποσοστό 8%, στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Και η απάντηση, όπως ανέφερε ο Στ.Γκρόζος, θα δοθεί σε 4 -6 χρόνια.

Πηγή: in.gr


ΜΕΤΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟ. ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ  ΧΩΡΑ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ.


ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.


ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΦΕΡΟΤΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 650.000€, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ, ΟΠΟΤΕ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ "ΝΟΜΙΜΑ"!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails