Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Γιγαντιαίο άγαλμα του Θωθ έφερε στο φως η ανασκαφήΤο συγκεκριμένο αγαλματίδιο που εικονίζεται είναι ύψους 16.5cm, πλάτους 8.5cm 
και βάθους 8cm. Φυλάσσεται στο Staatlichen Museen στο Βερολίνο.


Γιγαντιαίο άγαλμα ηλικίας 3.000 ετών, που απεικονίζει τον θεό της σοφίας Θωθ ως μπαμπουίνο, ανακάλυψε αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη μείωση της στάθμης του νερού στο Λούξορ.


Το άγαλμα ύψους τεσσάρων μέτρων ανακαλύφθηκε σπασμένο σε τέσσερα κομμάτια, μαζί με δύο άλλα αγάλματα και χρονολογείται στη 18η δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1550 έως το 1290 πΧ περίπου.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι πρόκειται για μοναδικό εύρημα.
Και τα τρία αγάλματα βρέθηκαν κοντά στο ναό του Αμενχοτέπ III.
Το άλλο γλυπτό, του οποίου βρέθηκε μόνο το πάνω μέρος, απεικονίζει τον Αμενχοτέπ ΙΙΙ και τον θεό Ώρο, ο οποίος απεικονίζεται ως γεράκι.

«Η ομάδα αυτή έχει ανακαλύψει επίσης τη βάση του αγάλματος από αλάβαστρο, που πιθανολογείται ότι είναι η βάση ενός αγάλματος του Αμενχοτέπ ΙΙΙ» δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Το τρίτο άγαλμα από γρανίτη του Φαραώ Ραμσή, ο οποίος βασίλευσε πρίν απο περίπου 3.000 χρόνια, βρέθηκε επίσης στην περιοχή.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...
Related Posts with Thumbnails