Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

"Φόρο παχυσαρκίας" στην πίτσα και τα αναψυκτικά προτείνουν οι επιστήμονες


Την επιβολή φόρου στα προϊόντα που παχαίνουν υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες σε εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine" ανησυχούν για τηνεπιδεινούμενη "επιδημία" παχυσαρκίας και εκτιμούν ότι μιααύξηση κατά 18% του φόρου σε προϊόντα όπως η πίτσα και τα αναψυκτικά, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή λήψη θερμίδων από τους ενήλικες. Με αυτό τον τρόπο ένας ενήλικας θα μπορεί να χάσει μέχρι και δυο κιλά ετησίως.

Η πρόταση αυτή όμως, δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα ενώ μπορεί να προκαλέσει και αντιδράσεις από τις βιομηχανίες τροφίμων και των καταστημάτων πώλησης τέτοιων προϊόντων.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η φορολόγηση έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί σημαντική στρατηγική για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης, της υπερβολικής λήψης θερμίδων, της αύξησης του πάχους, αλλά και για την μείωση του διαβήτη.

Η φορολογία
πρέπει πλέον να αποτελέσει "όπλο" για την
καταπολέμηση της παχυσαρκίας, θεωρούν οι επιστήμονες
.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία άνω των 5.100 νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 30 ετών, επί μια 20ετία,μεταξύ των ετών1985-2006. Παράλληλα, σύγκριναν την εξέλιξη της πορείαςτων τιμών στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Διαπίστωσαν ότι, στη διάρκεια της 20ετούς περιόδου, μια αύξηση κατά 10% στις τιμές συνδεόταν με μια μείωση κατά 7% στην ποσότητα θερμίδων από αναψυκτικά και σε μια μείωση κατά 12% στην κατανάλωση θερμίδων από πίτσα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια αύξηση του φόρου κατά 18% σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιορίσει κατά 56 θερμίδες την ημερήσια λήψη θερμίδων ανά άτομο,έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα την μείωση του βάρους κατά δύο κιλά μέσα σε ένα χρόνο.




Πηγή: ΕΡΤ

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΟΥΣΕ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails