Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

"Πράσινο" πλαστικό από φυτά


Ο όμιλος IBM ανακοίνωσε την κατασκευή βιοδιασπώμενου πλαστικού που έχει ως βάση του τα φυτά


Ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό κατασκευασμένο από φυτά, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πλαστικό που προέρχεται από παράγωγα πετρελαίου δημιούργησαν οι ερευνητές του ομίλου πληροφορικής IBM και του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η διαδικασία κατασκευής αυτής της νέας ύλης είναι επίσης πιο οικονομική, όπως διαβεβαίωσε ο Σαντρασεχάρ Ναραγιάν, διευθυντής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του κέντρου ερευνών της IBM στο Αλμάντεν, της βόρειας Καλιφόρνιας.

"Αυτή η ανακάλυψη και μία νέα προσέγγιση στη χρήση οργανικών βάσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βιοδιασπώμενα μόρια, κατασκευασμένα από ανανεώσιμους πόρους", αναφέρει η IBM σε ανακοίνωσή της.

Αυτό το τεχνολογικό άνοιγμα με τη βοήθεια της "πράσινης χημείας" προσφέρει ένα πλαστικό που μπορεί να ανακυκλώνεται επ' αόριστον και όχι μόνο μία φορά, όπως συμβαίνει με το πλαστικό που κατασκευάζεται από παράγωγα πετρελαίου, συνέχισε ο Ναραγιάν.

Αυτό το "πράσινο" πλαστικό μπορεί επίσης να είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και να μπορεί να βελτιώσει την επίδραση κάποιων φαρμάκων, κυρίως αυτών που καταπολεμούν τον καρκίνο.

"Μόλις έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε τί μπορούμε να κάνουμε (με αυτό)", εκτιμά ο Ναραγιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το "πράσινο" πλαστικό μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία ή ακόμα και στα μπουκάλια των αναψυκτικών.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails