Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Η ιεροσύνη όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, στα μεταποστολικά γραπτά, και στην εκκλησιαστική ιστορία. Μέρος β

Μέρος β


Επιστολές αγίου Ιγνατίου του θεοφόρου 97-107 μ Χ.


«Κατά τον Ευσέβιο ο Ιγνάτιος υπήρξε δεύτερος επίσκοπος Αντιοχείας, που επισκόπευσε από το 70 έως το 107, μετά τον Ευόδιο, ενώ κατά τον Ωριγένη υπήρξε διάδοχος του απ Πέτρου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει γενικά ότι ο Ιγνάτιος συναναστράφηκε τους αποστόλους, το δε Μαρτυρολόγιο του γράφει ότι ήταν ακροατής του Ιωάννου»

( Αποστολικοί Πατέρες, Τόμος Α, Χ Κρικώνη, σελ 113)


Λίγο παρακάτω στο ίδιο έργο σελ 114, αναφέρεται ότι μαρτύρησε για το Χριστό. Συγκεκριμένα… «Συνελήφθηκε από τις Ρωμαϊκές αρχές της Αντιόχειας μετά το 107 μ Χ και η σύλληψή του συμπίπτει με το σκληρό διωγμό που μαρτυρείται στην Μ. Ασία το 112, όταν έπαρχος εκεί ήταν ο Πλίνιος ο νεώτερος. Αφού καταδικάστηκε στον δια των θηρίων θάνατο, αποφασίστηκε από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Τραϊανό να οδηγηθεί στην Ρώμη……».


Αναφορικά με τις επιστολές του και την αυθεντικότητά τους, παραθέτω…. «Οι επιστολές που συνολικά έστειλε ο Ιγνάτιος από τη Σμύρνη και την Τροία είναι επτά. Προς Εφεσίους, προς Μαγνησιοίς, προς Τραλλιανόυς, προς Ρωμαίους, προς Φιλαδελφείς, προς Σμυρναίους, και προς Πολύκαρπον. Οι επιστολές του αυτές σώθηκαν μέχρι σήμερα στα ελληνικά σε δύο εκδόσεις, μία σύντομη και μία εκτενέστερη. Η γνώμη που επικρατεί σήμερα μεταξύ των ειδικών είναι ότι από τις δύο μορφές των επτά επιστολών του Ιγνατίου, γνήσιες είναι οι επιστολές της σύντομης μορφής, ενώ οι άλλες της εκτενέστερης μορφής είναι νόθες (Βλ. Π Χρήστου, οπ, σελ 415 Δ.Σ Μπαλάνου, Πατρολογία, Αθήναι 1930, σελ 44 ΚΜ Φούσκα, Στόματα του Λόγου, Αθήναι 1975, σελ 34)……»

(Αποστολικοί Πατέρες άπαντα τα έργα, τόμος 4,Π. Παπαευαγγέλου, διδάκτορας Θεολογίας).


Για την εγκυρότητα της σύντομης έκδοσης των επιστολών αυτών, μαρτυρούν τα παραθέματα από άλλους χριστιανούς συγγραφείς του δεύτερου και τρίτου αιώνα από τις επιστολές αυτές.

Για παράδειγμα, ο Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης (σύγχρονος του Ιγνατίου) κάνει αναφορά στις επιστολές του Ιγνατίου.

«Τις επιστολές του Ιγνατίου, που στάλθηκαν σε εμάς απ’ αυτόν και όσες άλλες είχαμε στην διάθεσή μας, σας τις στείλαμε, όπως παραγγείλατε και οι οποίες συνάπτονται στην επιστολή αυτή. Από τις οποίες θα μπορέσετε πολύ να οφεληθείτε» (Προς Φιλιππισίους 13, 2, αγίου Πολυκάρπου).


Aναφορές από τις επιστολές του


Προς Μαγνησιοίς, κεφάλαιο 6….

«….σας προτρέπω να φροντίσετε να κάνετε τα πάντα με ομόνοια Θεού, με προκαθήμενο τον επίσκοπο στην θέση του Θεού, τους πρεσβυτέρους στην θέση του συμβουλίου των αποστόλων και τους γλυκύτατους σε μένα διακόνους, που επιτελούν τη διακονία του Ιησού Χριστού, ο οποίος ήταν προ αιώνων μαζί με τον Πατέρα Του και στο τέλος φανερώθηκε».


Προς Τραλλιανούς, κεφάλαιο 3….

«Ομοίως όλοι πρέπει να σέβονται τους διακόνους, ωσάν τον Ιησού Χριστό, όπως και τον επίσκοπο, ο οποίος είναι τύπος του Πατρός, τους δε πρεσβυτέρους ωσάν το συνέδριο του Θεού και ωσαν το σύνδεσμο των Αποστόλων. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει εκκλησία».


Προς Φιλαδελφοίς, κεφάλαιο 4

«Φροντίστε λοιπόν να συμμετέχετε σε μια ευχαριστία· διότι ένα είναι το σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ένα ποτήρι που ενώνει με το αίμα Του· ένα θυσιαστήριο, όπως ένας επίσκοπος μαζί με το πρεσβυτέριο και τους διακόνους, τους ομοδούλους μου, ώστε ότι κάνετε, να το κάνετε όπως θέλει ο Θεός».



Συνεχίζεται με το τρίτο και τελευταίο μέρος απο την εκκλησιαστική ιστορία του Στεφανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails