Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Απλές συμβουλές από πρώην Προτεστάντη σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή μαζί τους.

Τα παρακάτω, πάρτε τα απλά ως φιλικές συμβουλές από πρώην προτεστάντη, σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή μαζί τους. Συνήθως κόβουν βόλτες σε πλατείες μοιράζοντας φυλλάδια και Αγίες Γραφές, και σπάνια λένε καθαρά ότι δεν είναι ορθόδοξοι. Καταρχήν, να ορίσουμε τι είναι αυτοί οι προτεστάντες. Με απλά λόγια, να πούμε ότι είναι όλοι όσοι ανήκουν σε θρησκευτικές οργανώσεις εκτός ορθοδοξίας. Όλοι αυτοί λένε ότι πιστεύουν μόνο στην Αγία Γραφή και ότι έχουν μαζί τους το Πνεύμα του Θεού και ότι τους οδηγεί ο θεός, αλλά μεταξύ τους διαφέρουν σε βασικά θέματα. Ξέρετε γιατί? Διότι αυτές οι οργανώσεις ανήκουν στην Διαμαρτύρηση που έγινε τον 16ο αι μέσα στους κόλπους των Ρωμαιοκαθολικών. Δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν αποστολική διαδοχή, και ως εκ τούτου ερμηνεύουν την Αγία Γραφή κατά το δοκούν και όχι όπως την συνέταξε, διατήρησε, διέδωσε, και ερμήνευσε η αρχαία εκκλησία. Να θυμάστε πάντα ότι αν δεν γνωρίζετε καλά την πίστη της εκκλησίας, να μην μπλέκετε σε συζητήσεις μαζί τους. Οι περισσότεροι θα σας αραδιάσουν εδάφια από την Αγία Γραφή και μάλιστα ταχύτατα με σκοπό να σας……εντυπωσιάσουν. Όμως τα περισσότερα είναι άσχετα με αυτό που θέλουν τελικά να σας πουν! Θα σας πουν για την αγάπη του Χριστού, λες και δεν μιλάει για αυτήν η εκκλησία του Χριστού (την ορθόδοξη εννοώ). Καλύτερα να βρείτε έναν πνευματικό ιερέα ή κάποιον θεολόγο που γνωρίζουν καλά την χριστιανική πίστη. Ακόμα και αν είστε γνώστης, και πάλι να είστε μαζί με κάποιον πιο έμπειρο από εσάς. Δεν είναι κακό ούτε υποτιμητικό για σας, είναι για την ασφάλειά σας. Γιατί είναι έτοιμοι να σας τάξουν ‘’λαγούς με πετραχήλια’’. Και να θυμάστε πάντα τον λόγο του αποστόλου Παύλου….. «Αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού,

11 εξεύρων ότι διεφθάρη ο τοιούτος και αμαρτάνει, ων αυτοκατάκριτος». (Τίτος 3,10-11).


Αν (για τον οποιοδήποτε λόγο) έρθετε σε επαφή μαζί τους………..

1. Να ορίσετε από την αρχή την πηγή της πίστεως. Θα σας πούν ότι δέχονται μόνο την Αγία Γραφή. Να τους ρωτήσετε που το λέει αυτό στην Γραφή. Θα αρχίσουν να σας λένε εδάφια ΑΣΧΕΤΑ με αυτό που τους ρωτήσατε. Πχ μπορεί να σας πούν ότι στην Αποκάλυψη (τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής) λέει να μην προσθέσουμε ούτε να αφαιρέσουμε από την Αγία Γραφή. Ψέματα λένε. Εκεί λέει να μην προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε από το ‘’βιβλίο τούτο’’, την Αποκάλυψη δηλαδή. Δεν μιλάει για την Αγία Γραφή. Άλλωστε, την εποχή εκείνη που γράφονταν η Αποκάλυψη, δεν υπήρχε ο κανόνας της Αγίας Γραφής ακόμα. Ο κανόνας καταρτίστηκε τον 4 ο αιώνα!! Ίσως σας φέρουν το εξής εδάφιο….. «Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης…»(Β Τιμοθέου 3,16). Θα σας πούν ότι είναι από την μετάφραση του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ Ν. Βάμβα. Ξέρετε γιατί? Γιατί στο κείμενο δεν το λέει έτσι!! Ασχέτως ότι η απάντηση αυτή απαντά στο ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη (και φυσικά είναι), παρόλα αυτά το εδάφιο ΔΕΝ λέει ότι είναι μόνο η Γραφή. Στο κείμενο λέει…. «πασα γραφη θεοπνευστος και ωφελιμος προς διδασκαλιαν…..». Κάθε γραφή, και όχι ‘’όλη η γραφή’’. Μιλάει για κάθε θεόπνευστο σύγγραμμα. Εξάλλου, ακόμα την εποχή που γράφτηκε η επιστολή (66 μΧ) ΔΕΝ είχαν γραφτεί άλλες όπως πχ του Ιωάννη. Ακόμα μια απόδειξη, είναι αυτό που αναφέρει στο ίδιο κομμάτι ο Παύλος…. «Αλλά συ μένε εις εκείνα, τα οποία έμαθες και επιστώθης, εξεύρων παρά τίνος έμαθες,

και ότι από βρέφους γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, τα δυνάμενα να σε σοφίσωσιν εις σωτηρίαν διά της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού.

Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν…….»

Μιλάει κυρίως για την Παλαιά Διαθήκη, τους προφήτες στους οποίους στηρίχτηκαν και οι απόστολοι μετέπειτα.

Η αλήθεια είναι ότι η χριστιανική πίστη στηρίζεται σε δύο πράγματα που αναφέρει η ίδια η Γραφή… «Λοιπόν, αδελφοί, μένετε σταθεροί και κρατείτε τας παραδόσεις, τας οποίας εδιδάχθητε είτε διά λόγου είτε δι' επιστολής ημών» (Β θεσ/κεις 2, 15).

Είναι και τα γραπτά αλλά και ο ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ λόγος που αργότερα καταγράφτηκε. Το ότι δεν είναι όλα γραμμένα στην Καινή Διαθήκη και ότι υπάρχουν ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ εκτός Καινής διαθήκης, είναι απόλυτα βέβαιο από την ΙΔΙΑ την Αγία Γραφή…… «Συ λοιπόν, τέκνον μου, ενδυναμού διά της χάριτος της εν Χριστώ Ιησού, και όσα ήκουσας παρ' εμού διά πολλών μαρτύρων, ταύτα παράδος εις πιστούς ανθρώπους, οίτινες θέλουσιν είσθαι ικανοί και άλλους να διδάξωσι». (Β Τιμοθέου 2,2).

2. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσετε τα πράγματα ότι ως πηγή πίστεως ΔΕΝ είναι μόνο η Αγία Γραφή, ΔΕΝ είστε πλέον υποχρεωμένοι να βρίσκετε απαντήσεις ΜΟΝΟ από αυτήν. Άρα όταν σας ρωτούν πχ, ‘’και που το λέει η Γραφή αυτό που κάνετε’’, μπορείτε να απαντήσετε ‘’που λέει το αντίθετο και πού λέει ότι πρέπει όλα να είναι γραμμένα σε αυτήν?’’. Κάποιοι ίσως σας αναφέρουν πράγματα από τους Πατέρες. Να έχετε υπόψη ότι θα σας τα πούν μισά. Αν μπορείτε, να ελέγξετε ολη την παράγραφο από την οποία σας μιλούν, και όχι απλά από μία …….φράση. Και εσείς απαντήστε τους ‘’αφού φέρνεις πχ τον Χρυσόστομο ως παράδειγμα, γιατί δεν δέχεσαι την ιεροσύνη, τα μνημόσυνα, το νηπιοβάπτισμα, που δέχονταν εκέινος?

3.Θα σας πούν ότι η εκκλησία δήθεν αποστάτησε και θα σας αναφέρουν ότι το προφητεύει ο Παύλος στην Α Τιμοθέου 4 κεφάλαιο. Αν ανοίξετε την Γραφή στο σημείο εκείνο, δεν μιλάει για ολη την εκκλησία, αλλά λέει ΤΙΝΕΣ. Κάποιοι ΔΕΝ σημαίνει ΟΛΟΙ. Άνοίξτε στο 28 κεφάλαιο του Ματθαίου όπου ο Κύριος λέει ότι θα είναι μαζί με την εκκλησία του μέχρι την συντέλεια. Στο 16 κεφάλαιο ο ίδιος ο Κύριος λέει ότι οι πύλες του Άδη δεν θα νικήσουν την εκκλησία. Είναι υπόσχεση του Χριστού μας. Εσύ, που ενδιαφέρεσαι για τα λόγια του Κυρίου, ποιόν θα πιστέψεις? Τον Ιησού ή τους Προτεστάντες? Θα σας αναφέρουν διάφορα ψεύδη περί διωγμών που δήθεν έκανε η εκκλησία αργότερα, με σκοπό να σας πείσουν ότι ….αποστάτησε. Ψέματα λένε. Δεν έχουν πηγές ή μάλλον έχουν τον Δαυλό!! Για τα οποία υπάρχουν απαντήσεις και από αρχέγονες χριστιανικές και μη πηγές, αλλά και απαντήσεις ιστορικών. Ίσως σας πουν για παραδείγματα ‘’κακών ιερέων’’. Απαντήστε τους ότι ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι στον αγρό του θα υπάρχουν και ζιζάνια, και ότι η ανθρώπινη προσπάθεια να κάνουν την εκκλησία των ‘’καθαρών’’ είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ από το θέλημα του Κυρίου όπου κατά την παραβολή ΕΜΠΟΔΙΣΕ τους δούλους του να κόψουν τα ζιζάνια (Ματθαίος 13,). Απαντήστε τους ότι ο ίδιος ο Κύριος απευθυνόμενος στον υπεύθυνο της εκκλησίας των Σάρδεων, τον αναφέρει ‘’νεκρό’’ , δηλαδή νεκρό εξαιτίας των αμαρτιών του. Παρόλα αυτά τον δέχεται ως ‘’άγγελο’’, αγγελιοφόρο λειτουργό του (Αποκάλυψη 3). Ακόμα ο θεός τίμησε την ιεροσύνη του Καιάφα (που σε λίγο θα ήταν πρωτοστάτης στην σταύρωση του Χριστού) δίδοντάς του προφητεία, αν και τον αποδοκίμασε ως άνθρωπο.

« Εις δε τις εξ αυτών, ο Καϊάφας, όστις ήτο αρχιερεύς του ενιαυτού εκείνου, είπε προς αυτούς· Σεις δεν εξεύρετε τίποτε,

ουδέ συλλογίζεσθε ότι μας συμφέρει να αποθάνη εις άνθρωπος υπέρ του λαού και να μη απολεσθή όλον το έθνος.

Τούτο δε αφ' εαυτού δεν είπεν, αλλ' αρχιερεύς ων του ενιαυτού εκείνου προεφήτευσεν ότι έμελλεν ο Ιησούς να αποθάνη υπέρ του έθνους,

και ουχί μόνον υπέρ του έθνους, αλλά και διά να συνάξη εις εν τα τέκνα του Θεού τα διεσκορπισμένα». (Ιωάννης 11, 49-52).

Ακόμα και την πρώτη αποστολική εποχή υπήρχαν αρνητικά παραδείγματα λειτουργών, όπως ο ‘’φιλοπρωτεύον Διοτρεφής’’ που δεν δέχονταν τους αποστόλους (Γ Ιωάννου). Διαβάστε επίσης και το δεύτερο κεφάλαιο του απ Πέτρου, στην δεύτερη επιστολή του. Με αυτά θέλω να πω ότι τα ελάχιστα κακά παραδείγματα λειτουργών υπήρχαν εξ αρχής κατά τον λόγο του Κυρίου και ότι δεν είναι δείγμα αποστασίας. Βεβαίως πρέπει να έχουμε πρότυπα τα καλά παραδείγματα και να αποδοκιμάζουμε τις αντίθεες πράξεις, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε και να καταδικάζουμε τα πρόσωπα. Μόνο ο θεός είναι αρμόδιος.

4. Θα σας διαβάλλουν ορθόδοξες πρακτικές. Πχ το νηπιοβάπτισμα. Θα σας πουν αυτό που λέει ο Μάρκος, ‘’όποιος πιστέψει και βαπτιστεί θα σωθεί’’. Και είναι λογικό, αφού ο χριστιανισμός ήταν στην αρχή του. Όμως δεν θα σας πουν το αντίθετο που λέει στον Ματθαίο 28 κεφάλαιο, όπου εκεί το βάπτισμα προηγείται της Πίστης. Επομένως επιτρέπεται ο νηπιοβαπτισμός. Ο Μάρκος αναφέρεται σε αυτούς που προσέρχονται στον χριστιανισμό και είναι απαραίτητη η πίστη και η μετάνοια, ενώ ο Ματθαίος στα νήπια. Θα σας φέρουν πατερικά κείμενα που μιλάνε για βάπτισμα ενηλίκων, αλλά δεν θα σας αναφέρουν καθόλου για πατερικά κείμενα της ίδια περιόδου που υποστηρίζουν το νηπιοβάπτισμα, ούτε θα σας φέρουν πατερικές αναφορές που είναι κατά του νηπιοβαπτίσματος!

5. Θα σας πούν ότι οι άγιοι δεν μεσιτεύουν και ότι ο μοναδικός μεσίτης μεταξύ θεού και ανθρώπων είναι μόνο ο Χριστός. Και έχουν δίκιο…μέσα στην αδικία τους. Όντως ο Χριστός (όπως αναφέρει ο Παύλος) είναι μεσίτης Θεού και ανθρώπων. Όμως οι άγιοι είναι μεταξύ Χριστού και ανθρώπων. Και φαίνεται σε δύο σημεία στην Αποκάλυψη, στο κεφάλαιο 6 αλλά και στο 8 όπου ο άγγελος προσφέρει θυμίαμα και τις προσευχές των αγίων ενώπιον του θρόνου του θεού. (Ξεχωρίζει το θυμίαμα από τις προσευχές). Άλλωστε, και οι ίδιοι όταν προσεύχονται ο ένας για τον άλλο, τι κάνουν? Δεν μεσιτεύουν? Αν μπορουμε εμείς, δεν μπορούν οι άγιοι που είναι νικητές και κάθονται στον θρόνο του Θεού? (Αποκάλυψη 3, 21)

Αν σας πούν ότι είναι ‘’πεθαμένοι’’, ενώ ο Παύλος αναφέρεται σε ζωντανούς, απαντήστε τους από τα ίδια τα λόγια του Κυρίου στους Σαδουκαίους, ότι ο θεός δεν είναι νεκρών, αλλά ζωντανών. Επειδή πάντες ζούν στο θεό!! (Λουκάς 20, 38)

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά αυτά είναι ένα δείγμα. Γενικά, σε εσάς απευθύνομαι που αγαπάτε την χριστιανική πίστη, προσέχετε τι ακούτε, εξετάζετε και μην δέχεστε αδιαμαρτύρητα αυτά που πάει να σας πλασάρει ο καθένας. Δείτε τα κείμενα, ζητάτε παραπομπές, ρωτήστε πνευματικούς ανθρώπους για το τι πιστεύει η εκκλησία η ορθόδοξη. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι θα σας τα παρουσιάσουνε. Μην ξεχνάτε ότι ο εχθρός της ψυχής χρησιμοποίησε το φρονιμότερο πάντων των ζώων για να πλανήσει τους ΄΄πρωτόπλαστους΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails