ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων από και προς υπολογιστές και κοινές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες κτλ.) και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνει την εμφάνισή της στην παγκόσμια βιομηχανία.
Η τεχνολογία ονομάζεται Light Ρeak και φέρει την υπογραφή του γίγαντα των επεξεργαστών Ιntel, αν και φημολογείται ότι στην ανάπτυξή της έχει συνεργαστεί και η Αpple. Η Light Ρeak είναι στην ουσία μια τεχνολογία που υποκαθιστά τις θύρες USΒ με καλώδια οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, σχεδιασμένη να συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας παλμούς λέιζερ. Η χωρητικότητα του δικτύου μετάδοσης για τη Light Ρeak πρώτης γενεάς θα είναι 10 Gb/s, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας την να μεταφέρει μια ταινία και μάλιστα ποιότητας Βlu-Ray από έναν φορητό σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!
Σύμφωνα με τα στελέχη της Ιntel, αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία η χωρητικότητα να εκτοξευθεί στα 100 Gb/s. Η τεχνολογία των οπτικών ινών επάνω στην οποία βασίζεται η Light Ρeak δεν έχει περιορισμούς αφού μεταφέρει δεδομένα χρησιμοποιώντας το φως αντί για τον ηλεκτρισμό. Παρέχει επίσης μια σειρά επιπλέον δυνατότητες, όπως μακρύτερα, πιο λεπτά και πιο εύκαμπτα καλώδια και, το πιο σημαντικό, την εκτέλεση πολλαπλών πρωτοκόλλων ταυτόχρονα από ένα μόνο καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να γίνει σύνδεση περιφερειακών, σταθμών εργασίας (workstations), οθονών, δίσκων κτλ. από μία και μόνο θύρα απλοποιώντας σημαντικά τη χρήση των υπολογιστών και τη διαδικασία μετάδοσης δεδομένων.
Πηγή:Το Βήμα
Πάρα πολύ καλό το εγχείρημα τους εφόσον μιλάμε για τις μικρού μήκους αποστάσεις της οπτικής ίνας για παράδειγμα από την καρτά ήχου μέχρι την θήρα για την σύνδεση ηχείων.
Οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν προσοχή στην μόνωση και προστασία της οπτικής ίνας και στις διεπαφές με τις συσκευές, διότι με ένα μικρό λάθος στη σύνδεση της
συσκευής η διεπαφή (jack ή βύσμα) μπορεί να χαλάσει την θύρα της οπτικής ίνας λόγω της ευαισθησίας της, ώστε να μην μεταφερθούν σωστά τα δεδομένα μας. Οι οπτικές ίνες (optical fibre) γενικά με την παραμικρή κίνηση τους την στιγμή που μεταφέρουν δεδομένα ή με τον κραδασμό και με την τσακισή τους χάνουμε κάποια δεδομένα ή καταστρέφονται εντελώς. Ακόμα το κοστός των οπτικών ινών είναι μεγάλο και οι συσκευές usb έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποδοχή από τους κατασκευαστές στις συνδέσεις συσκευών μικρής απόστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου