Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εκδήλωση στην Τουρκία «για τα γεγονότα του 1915»

Εκατοντάδες κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθούν απόψε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις στη «μνήμη των όσων συνέβησαν το 1915», μια έμμεση αναφορά στα γεγονότα, που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστά ως «γενοκτονία των Αρμενίων».

Τις εκδηλώσεις επιμελείται η οργάνωση «Πρωτοβουλία Παρεμπόδισης του Εθνικισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων», στην οποία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

«Ημέρα Μνήμης της Μεγάλης Καταστροφής», χαρακτήρισε την εκδήλωση ο καθηγητής Αχμέτ Ινσέλ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του NTV πρόσθεσε: «Πρέπει να μοιραστούμε τον πόνο των Αρμενίων που έμειναν πίσω. Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης, συμβολική, και η πιο σωστή μέρα για την εκδήλωση αυτή είναι η 24η Απριλίου».

Στην εκδήλωση αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς. Ο Ινσέλ είπε ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι -χωρίς να γίνεται αναφορά στο αν διαπράχθηκε ή όχι γενοκτονία- να καταγραφούν τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν τότε ως ένα μεγάλο έγκλημα για την ανθρωπότητα».

Και κατέληξε: «Το θέμα αυτό αποτελεί ταμπού στην Τουρκία. Εγώ θεωρώ ότι πρόκειται για ένα τελείως προσωπικό θέμα συνείδησης. Κανένας δεν θα πρέπει να πιεστεί για να συμμετάσχει σε αυτή την ημέρα μνήμης».

Πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails