Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μικροτσίπ βρίσκουν τα κύτταρα που εξαπλώνουν τον καρκίνο

Eνα μικροτσίπ που θα μπορεί να εντοπίζει στο αίμα κύτταρα που εξαπλώνουν τον καρκίνο δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης ανέπτυξαν αυτή τη μορφή εξέτασης και τη δοκίμασαν σε δείγματα από είκοσι άντρες με καρκίνο του προστάτη.

Διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα ακόμα και σε ασθενείς που υποτίθεται ότι έχουν ιαθεί από τη νόσο, αλλά και σε ασθενείς με καρκινικούς όγκους που δεν έχουν εξαπλωθεί, οι οποίοι είχαν καρκίνο σε ελαφριά μορφή ή των οποίων οι αδένες του προστάτη είχαν αφαιρεθεί ακόμα και τρεις μήνες νωρίτερα. «Πρόκειται για ομάδες ασθενών στους οποίους κανονικά δεν περιμένουμε να εντοπίσουμε καρκινικά κύτταρα να κυκλοφορούν, οπότε μας δίνει μια απίστευτη ποσότητα πληροφοριών για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Σανίθα Νέιγκραθ.

Τώρα, η ίδια ομάδα θα παρακολουθήσει αυτούς τους ασθενείς για να διαπιστώσει αν τελικά επανεμφανίζεται ο καρκίνος όταν κυκλοφορούν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το τεστ μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει ως συμπληρωματική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, που παρακολουθείται μέχρι τώρα κυρίως από τον δείκτη PSA. Οπως επισημαίνει η Νέιγκραθ, το τεστ που
έχουν δημιουργήσει μπορεί να εντοπίσει διακόσια καρκινικά κύτταρα σε μόλις ένα κουταλάκι αίματος, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη και στην παρακολούθηση ασθενών που υποβάλλονται σε στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου.


Πηγή: Espresso









BEBAIA ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails