Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ASSETS: Για τη βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης



Δεν χρείαζεται πλέον να πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, να τρέχετε σε διάφορες βιβλιοθήκες. Τέλος λοιπόν, εκτός από ραδιόφωνο στο ίντερνετ υπάρχουν και βιβλιοθήκες.

24 συνεργάτες από 10 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν στη Ρώμη για την έναρξη του ASSETS (Advanced Service Search and Enhancing Technological Solutions for the European Digital Library), ενός προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του είναι να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της Europeana, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (www.europeana.eu), αναπτύσσοντας και θέτοντας σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας υπηρεσίες που εστιάζουν στην αναζήτηση και εύρεση σχετικών αποτελεσμάτων.

Η πλατφόρμα της Europeana διαθέτει αυτή τη στιγμή 7 εκατομμύρια ψηφιακά items, συμπεριλαμβανομένων μουσικών αρχείων, videos, ταινιών, άρθρων από εφημερίδες, έργων ζωγραφικής κ.ά.

Κατά τη διετή διάρκειά του, το ASSETS θα αναπτύξει open source υπηρεσίες που θα εφαρμόζονται σε όλες τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Για να το πετύχει αυτό, θα χρησιμοποιήσει στοχευμένες ομάδες χρηστών, προκειμένου να υπάρχει συνεχής εκτίμηση σε όλα τα στάδια, από την ανάλυση και τον σχεδιασμό έως την τελική εφαρμογή.

Σε στενή συνεργασία με την Europeana, τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά:
- δημιουργία υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο της Europeana μέσω προηγμένων τεχνικών αναζήτησης.
- εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα των υπηρεσιών αυτών στο πραγματικό πλαίσιο της Europeana
- δημιουργία πακέτου συστάσεων, guidelines και προτάσεων για την καλύτερη ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας
- δημιουργία νέου multimedia ψηφιακού περιεχομένου διαθέσιμου στο portal της Europeana από τους παρόχους περιεχομένου που συμμετέχουν στο κονσόρτιουμ του ASSETS (ANSC, Εκδόσεις Λυμπέρη, HASC, DIAS, Albeniz, UNESCO, F-Micheletti).

Το πολυδιάστατο κονσόρτιουμ αποτελείται από 24 εταιρείες που προέρχονται από 10 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Σουηδία) και μία εταιρεία από την Ιαπωνία. Επιπλέον, η συμμετοχή της UNESCO στο πρόγραμμα εγγυάται παγκόσμια κάλυψη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.assets4europeana.eu

Πηγή:computer active

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Related Posts with Thumbnails