Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββα

Την Κυριακή, 11η Οκτωβρίου 2009 χειροτονήθηκε στην Αλεξάνδρεια ο νέος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας
κ. Σάββας Χειμωνέττος.

Ο Θεοφιλέστατος τυγχάνει ο πρώτος Επίσκοπος της νεοϊδρυθείσης αυτής Επισκοπής, στην πνευματική δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν δύο χώρες εκ των πλέον εμπεριστάτων της αφρικανικής ηπείρου και του πλανήτη.

Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας, Αρχιμανδρίτης κ. Σάββας (κατά κόσμον Βασίλειος Χειμωνέττος) γεννήθηκε στην Ρόδο το 1971.

Είναι πτυχιούχος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Αραβικά.

Το 1990 ξεκίνησε από μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Θάρρι Ρόδου δίπλα στον τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1991 και Πρεσβύτερος το 1993 από τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Απόστολο, ενώ έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την εκεί οκταετή διακονία του, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Ι. Μ. Ρόδου.

Μετά από πρόσκληση του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ εντάχθηκε στον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διορισθείς Εφημέριος στον Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, και ανέλαβε την διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου.

Το 2001 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επιτροπεύων στην Επιτροπεία Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος των Οικονομικών του Πατριαρχείου.

Μετά την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος» με την προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, διωρίσθη Σχολάρχης αυτής, καθώς και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκπαιδεύσεως.

Στις 6 Οκτωβρίου του 2009 με εισήγηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας. Στην χειροτονία παρέστησαν εκπρόσωποι του κλήρου και λαού από την Ρόδο και την Χάλκη.

Ο Θεοφιλ. βρέθηκε στην Ρόδο με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και μίλησε για την πορεία του και για το έργο του στη Αφρική.

Συνέντευξη στη συνεργάτιδα της «Romfea.gr» κα. Πέγκυ Ντόκου

-Θεοφιλέστατε, θα ήθελα κατ' αρχήν να μας μιλήσετε για την απόφασή σας να μπείτε στον κλήρο και για τα παιδικά σας χρόνια στην Ρόδο.

Το ήθελα από πολύ μικρός. Είναι αυτό που λέμε 'ιερατική κλίση'. Από πολύ μικρός έτρεχε στις εκκλησίες και όταν το 1982 φύγαμε από την Χάλκη, τελείωσα το Γυμνάσιο στη Σορωνή της Ρόδου.

Αργότερα τελείωσα την Πατμιάδα και επέστρεψα στην Ρόδο, όπου στην Ιερά Μονή Θάρρι έμεινα δίπλα στον Αμφιλόχιο - τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας.

Λόγο ελλείψεως κληρικών, βρέθηκα στο νησί της Χάλκης. Από εκεί και από ένα τυχαίο τηλεφώνημα, βρέθηκα τελικά στην Αλεξάνδρεια.

-Ποιο ήταν αυτό το τηλεφώνημα;

Κάποιος. μου ζήτησε το τηλέφωνο ενός γνωστού για να τον βοηθήσει σε ένα θέμα υπολογιστών και επειδή δεν το έβρισκα, του έδωσα το τηλέφωνο του νυν Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Δημητρίου -τότε ήταν Αρχιμανδρίτης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Μου είπε ότι εκεί χρειάζονταν κληρικούς κι έτσι αποφάσισα, το 2000 να πάω. Τότε ήταν Πατριάρχης ο Πέτρος Ζ'.

-Πώς βιώσατε την τραγική απώλειά του;

Η απώλειά του ήταν πράγματι τραγική. Όσον αφορά την μεταξύ μας σχέση, πρέπει να σας πω ότι οι χαρακτήρες των Πατριαρχών διαφέρουν -όπως άλλωστε ο καθένας μας.

Ο τρόπος που ο κάθε Πατριάρχης διοικεί είναι ξεχωριστός, αλλά παρ' όλ' αυτά η πνευματικότητα είναι η ίδια.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο απότομη η αλλαγή αλλά με την παρουσία του Θεόδωρου - νυν Πατριάρχη - καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα.

-Μιλήστε μου για τον νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και στην Ρόδο πριν από δύο χρόνια. Έχει και τον τίτλο του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Ναι, φυσικά αλλά όχι με την έννοια του Καθολικού Πάπα. Ο τίτλος είναι από την αραβική λέξη πάπας που σημαίνει 'πατέρας'. Τον Πατριάρχη τον γνώρισα στην Χάλκη, όταν εκείνος ήταν ακόμη Μητροπολίτης Καμερούν.

Σε μια από τις περιόδους διακοπών επισκέφθηκε το νησί κι επειδή του άρεσε πολύ, πήγαινε κάθε χρόνο.

Από τότε που γνωριστήκαμε κι αργότερα που έγινε Πατριάρχης κι εγώ πήγα στην Αλεξάνδρεια, είχαμε κι έχουμε πολύ καλές σχέσεις.

-Σας λείπει καθόλου η Χάλκη;

Σε όλους τους Χαλκίτες λείπει η Χάλκη! Την επισκέπτομαι όμως όποτε μπορώ αν και έρχονταν Χαλκίτες στην Αλεξάνδρεια συχνά -και Ροδίτες και Δωδεκανήσιοι.

-Να μιλήσουμε για το Ορθόδοξο στοιχείο στην Αλεξάνδρεια. Είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε φθίση;

Πράγματι, στην Αλεξάνδρεια έχουν μείνει μόνον 500 Έλληνες. Στο προξενείο εγγεγραμμένοι είναι 1.500 άτομα, αλλά δεν κατοικούν εκεί. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες Έλληνες που πηγαινοέρχονται συνεχώς στην πόλη.

Φυσικά, θα πρέπει να σας πω ότι εκτός από τους Έλληνες έχουμε και τους Άραβες Ορθοδόξους, οι οποίοι είναι περίπου 30.000 και υπάγονται στο Πατριαρχείο.

Οι Άραβες Ορθόδοξοι ζουν και στο Κάιρο, στην Δαμιέτη, στην Τάντα, στο Πόρτ Σάιντ αλλά και σε άλλες πόλεις.

Γι' αυτό και οι λειτουργίες γίνονται και στα Ελληνικά και στα Αραβικά. Ωστόσο υπάρχουν εκκλησίες όπου οι λειτουργίες γίνονται μόνο στα Ελληνικά και άλλες εκκλησίες όπου γίνονται μόνο στα Αραβικά.

Πρέπει να σας πω, ότι η Αίγυπτος αν και μια καθαρά μουσουλμανική χώρα αποτελεί υπόδειγμα καλής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Σε ένα πληθυσμό 85 εκ. ανθρώπων τα 60 εκ. είναι μουσουλμάνοι και τα 25εκ. είναι κόπτες μονοφυσίτες.

Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και στα σχολεία συνυπάρχουν τα δύο στοιχεία αρμονικά.

-Είναι γεγονός ότι η Αφρική είναι μια αχανής ήπειρος και όποιος έχει ζήσει εκεί γνωρίζει ότι αποτελεί μια πολύ δύσκολη περιοχή -κυρίως για την Ορθοδοξία. Πώς το βιώνετε αυτό;

Είναι πράγματι μια πολύ δύσκολη ήπειρος διότι δεν έχει καμία απολύτως  σχέση με τις άλλες ηπείρους! Βρίσκεται σε σχεδόν πρωτόγονη μορφή, έχει ελλείψεις σε πάρα πολλά πράγματα -παρ' όλο που είναι η ήπειρος του μέλλοντος.

Η Αφρική δεν είναι 'ξεχασμένη' από κανέναν. Η ανθρωπότητα θα την χρησιμοποιήσει όταν την χρειαστεί. Έχει τεράστια (σχεδόν τρομακτικά) αποθέματα φυσικού και ορυκτού πλούτου.

Από την άλλη είναι αχανής. Κάθε χώρα της Αφρικανικής ηπείρου είναι τεράστια  και δεν υπάρχουν τα μέσα  που υπάρχουν στην Ευρώπη ή στην Αμερική π.χ.

-Και φυσικά, όλα τα κράτη βρίσκονται σε μόνιμη πολιτική αστάθεια.

Δυστυχώς, τα πολιτεύματά τους δεν είναι αμιγείς δημοκρατίες. Είναι ιδιότροπα καθεστώτα -σχεδόν απολυταρχικά που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να ανατραπούν. Το πρόβλημα είναι οι φυλές και οι διαμάχες μεταξύ τους.

Θα λέγαμε ότι η Αφρική δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ενδεχομένως τα υπο-Σαχάρια κράτη θα συρρικνωθούν πολύ.

Γι' αυτό σε κάθε χώρα το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι διαφορετικό. Να πάρουμε παράδειγμα το Κονγκό. Είναι μια τεράστια χώρα που δεν μπορείς να την διασχίσεις.

Το ίδιο και η Αγκόλα. Ακόμη και άλλες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε που είναι πιο προσβάσιμες, έχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και νερό. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι αρρώστιες.

Εξαιτίας της έλλειψης του βασικού αγαθού, του νερού, προκαλούν πολλές ασθένειες. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ελονοσία.

Στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι και στο Ανατολικό Κονγκό οι ελλείψεις σε νερό προκαλούν τεράστια προβλήματα (όπως η ηπατίτιδα, η χολέρα, η μηνιγγίτιδα που στην Ευρώπη είναι ξεπερασμένες αρρώστιες λόγω φαρμάκων). Για να μην ξεχάσουμε το AIDS από το οποίο η θνησιμότητα φτάνει σε πολύ υψηλά ποσοστά.

-Οι κυβερνήσεις των Αφρικανικών χωρών πώς σας αντιμετωπίζουν στο ιεραποστολικό σας έργο;

Ευτυχώς, μας αγκαλιάζουν και μας προστατεύουν. Τα περισσότερα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας (νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.) ανήκουν στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Πατριαρχείου.

Μας δίνουν δωρεάν οικόπεδα για να χτίσουμε εκκλησίες γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται το ιεραποστολικό έργο όπως ένα νοσοκομείο, ή ένα ιατρείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο.

Ξέρουν ότι αν θα συμβεί κάτι στον Ορθόδοξο Ιεραπόστολο, θα σταματήσουν να λειτουργούν όλα αυτά που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα.

Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι και Μητροπολίτες και Ιεραπόστολοι είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αφρικανική Ήπειρο και ιδιαίτερα σε χώρες όπου δεν υπάρχει καμία προξενική αρχή.

-Υπάρχει ικανός αριθμός ανθρώπων που προσφέρει και σας βοηθάει στο ιεραποστολικό έργο;

Κάθε ιεραποστολικό κλιμάκιο έχει τους δικούς του συνεργάτες. Είτε είναι κοινοί είτε διαφορετικοί αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έρχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και βοηθούν το έργο του Πατριαρχείου.

Η Ρουάντα, το Μπουρούντι και το Ανατολικό Κονγκό επειδή είναι οι πλέον δύσκολες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, ο Πατριάρχης αποφάσισε να τις ενώσει σε μια Επισκοπή ώστε να αυξηθεί το ιεραποστολικό έργο και να βοηθηθεί ο άνθρωπος.

Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι με την ιεραποστολή, δεν κάνουμε 'προσηλυτισμό'.  Εκείνο που προσφέρουμε είναι κοινωνικό έργο ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και φυλής.

Το έργο προσφέρεται αδιακρίτως σε όλους και αν κάποιος επιθυμήσει να βαφτιστεί -αφού κατηχηθεί- τότε βαφτίζεται. Οι Έλληνες και η Ορθοδοξία δεν πήγε ποτέ να λειτουργήσει αποικιοκρατικά ή να προσηλυτίσει κόσμο.

-Υπάρχουν αφρικανοί ιεραπόστολοι και ιερείς;

Βεβαίως. Έχουμε Αφρικανούς ιερείς, επισκόπους, δύο Μητροπολίτες. Άλλωστε εκεί όλο το ιεραποστολικό έργο γίνεται από Αφρικανούς.

Για ν' αλλάξουμε θέμα, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αιτήματα των αθεϊστών (μιας πολύ μικρής μειονότητας) να καταργηθεί ο σταυρός από τα δικαστήρια ή από την σημαία.

Δεν θα πάω μακριά. Κανείς δεν θα τολμούσε να πάει στην Αίγυπτο που είναι μουσουλμανική χώρα και να κατεβάσει από τα σχολεία τα εδάφια του Κορανίου που έχουν αναρτημένα ή στα δικαστήρια.

Εδώ κάνουν μηνύσεις επειδή τους ενοχλούν οι καμπάνες και σε άλλες χώρες ακούν τα τζαμιά και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μελίσσι.

Κανείς όμως δεν παραπονιέται. Πώς μπορούμε να καταργήσουμε τέτοια σύμβολα; Κάποιοι θεωρούν εαυτούς πιο έξυπνους, δηλαδή; Σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον Θεό ή να μην έχει θρησκεία, αλλά είναι δικαίωμα της πλειονότητας να κρατάει τις παραδόσεις της.

Ο Έλληνας δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την Ορθοδοξία κι εξακολουθεί να είναι. Άλλωστε κανείς δεν γεννιέται άθεος. Το επικαλείται επειδή θέλει να διαφοροποιηθεί από τους άλλους.

-Τα 'σκάνδαλα' μέσα στην Εκκλησία που έρχονται στην δημοσιότητα πώς τα σχολιάζετε;

Σκάνδαλα υπήρχαν από την εποχή του Βυζαντίου. Υπάρχουν και σε άλλες Εκκλησίες όπως η Καθολική.

Η Εκκλησία δεν είναι κοινωνία αγγέλων, είναι κοινωνία ανθρώπων με τις αδυναμίες τους και τα πάθη τους. Μέσα από την αντιπαλότητα που προσπαθούν να αναπτύξουν μερικοί με την Εκκλησία έχουν ως στόχο να προσπαθήσουν να καταργήσουν την ύπαρξή της.

Άνθρωπος χωρίς θρησκεία και χωρίς ιδανικά, ξέρουμε ότι είναι ένα τίποτα. Η Εκκλησία δεν κινδυνεύει. Δεν χάθηκε όταν αντιμετώπισε προβλήματα όπως τους διωγμούς.

Κι αν έχει κακούς κληρικούς, έχει και αγίους. Εκείνοι φτάνουν για να την στηρίξουν και να πιστεύει ο άνθρωπος.

-Θεωρείτε ότι η εικόνα της Ελληνικής Εκκλησίας είναι καλή;

Η Εκκλησία δέχεται πάντα χτυπήματα. Θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εκσυγχρονιστεί περισσότερο. Θα σας πω ένα παράδειγμα.

Οι Ρώσοι, είναι πιο πιστοί και αφοσιωμένοι επειδή καταλαβαίνουν αυτά που ακούγονται στις εκκλησίες. Πόσοι από τους Έλληνες και δη τους νέους,  καταλαβαίνουν τι ακούν; Για μένα αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος στην Εκκλησία - και όχι να ξεφύγουμε εντελώς. Άλλωστε σε άλλες χώρες, οι λειτουργίες γίνονται σε άλλες γλώσσες. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες θρησκείες.

Γιατί να μην γίνει κάποτε και στην Ελλάδα; Επειδή οι Προκαθήμενοι είναι όλοι φωτισμένοι άνθρωποι θεωρώ ότι θα το σκεφτούν κάποτε σοβαρά. 

Πηγή: Ρομφαια




Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Κλήσεις σε απολογία για την υπόθεση Ι.Μ. Βατοπαιδίου

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων ανάμεσα στο Δημόσιο και την Μονή
Βατοπαιδίου με επίκεντρο την Λίμνη Βιστωνίδα, θα περάσουν τις επόμενες ημέρες το κατώφλι της Ειδικής Εφέτου Ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού που χειρίζεται την υπόθεση από τον περασμένο Μάιο.

Η κ. Καλού και ο αναπληρωτής Εφέτης Ανακριτής κ. Νικήτας Χριστόπουλος απέστειλαν ήδη κλήσεις σε απολογία στους πρώτους, από τους περίπου 30, κατηγορούμενους στην υπόθεση, οι οποίοι την επίμαχη περίοδο ήταν μέλη Γνωμοδοτικών Συμβουλίων Δημόσιας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κλήσεις αναμένεται να λάβουν επίσης εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και της ΚΕΔ ,οι εμπλεκόμενοι Συμβολαιογράφοι και Δικηγόροι και τελικώς ο Ηγούμενος της Μονής και ο Μοναχός Αρσένιος.

Για την υπόθεση του Βατοπαιδίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απιστίας, απάτης από κοινού, ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές οι οποίες στρέφονται κατά του Δημοσίου, καθώς και για τρία πλημμελήματα.

Πηγή: Ρομφαια 

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα θαλάσσια είδη στους βυθούς

Ρεπορτάζ: Χ. Κράτση

Περισσότερα από 5.000 νέα είδη ζώων ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα βάθη των ωκεανών, δηλαδή από 200 έως 5.000 μετρά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί που μέχρι τώρα πίστευαν, ότι δεν υπάρχει ζωή. Ανάμεσα στα νέα είδη είναι ένα πρωτόγονο χταπόδι, το οποίο κινείται με την βοήθεια ενός ζευγαριού μεγάλων πτερυγίων και οι επιστήμονες το ονόμασαν «Ντάμπο», όπως το ελεφαντάκι του παιδικού παραμυθιού. Το χταπόδι αυτό έχει μήκος 2 μέτρα και ζυγίζει 6 κιλά.

Επίσης ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 40 νέα είδη κοραλλιών και ολόκληροι «κήποι» από θαλάσσιες ανεμώνες. Εντύπωση έχει προκαλέσει και ένα επίμηκες πορτοκαλί ον, που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ονομάσει, καθώς και ένα άλλο ον που αποκαλούν «θαλάσσιο αγγούρι». Στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν 2.000 επιστήμονες από 80 χώρες. Παρά τις νέες αποκαλύψεις, οι περισσότεροι εκτιμούν, ότι οι ωκεανοί θα κρατήσουν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους στα μεγάλα βάθη τους για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Όχι κάμερες σε παιδικές χαρές, έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσει κάμερες στις παιδικές χαρές συνάντησε την άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε ότι προσβάλλεται η ιδιωτική ζωή και περιορίζεται το αίσθημα ελευθερίας των παιδιών.
Σε μια δεύτερη απόφασή της, η Αρχή έκρινε παράνομες και τις διαδικτυακές κάμερες συνεχούς ροής στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων.
Ο δήμος Αθηναίων σκόπευε να εγκαταστήσει κάμερες χωρίς ήχο σε 147 παιδικές χαρές που λειτουργούν όλο το 24ωρο. Με την υπ' αριθμ. 77/2009 απόφασή της, η Αρχή απέρριψε το σχέδιο, ωστόσο επέτρεψε τη δοκιμαστική λειτουργία  για ένα χρόνο καμερών σε σε δέκα παιδικές χαρές, μόνον κατά τις βραδινές ώρες και αφού προηγουμένως ο δήμος Αθηναίων φροντίσει για την περίφραξη, το κλείδωμα και τον φωτισμό τους.
Έπειτα από αυτή τη δοκιμαστική περίοδο ο δήμος Αθηναίων μπορεί να υποβάλει συγκριτική μελέτη, προκειμένου η Αρχή να εξετάσει το θέμα εκ νέου.
Η Αρχή επισημαίνει ότι η παρακολούθηση των παιδικών χαρών προσβάλει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και απειλεί να περιορίσει την «ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Προσθέτει, ακόμα, «το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών και η χρήση καμερών σε παιδικές χαρές πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες, που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων».

Κατόπιν αυτών, η Αρχή έκρινε παράνομη τη λειτουργία των καμερών τις ώρες κατά τις οποίες οι παιδικές χαρές είναι ανοικτές και λειτουργούν.
Όσον αφορά τις κάμερες που μεταδίδουν εικόνα από τις εισόδους γραφείων πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Γεραρής, τις απαγόρευσε με την προσωρινή διαταγή 3/2009.

Σε αυτή αναφέρει ότι «κατ' αρχάς είναι νόμιμη η ενημέρωση του κοινού με τη μετάδοση εικόνας στο διαδίκτυο». Ωστόσο, η μετάδοση «δεν περιορίζεται στα πολιτικά πρόσωπα, που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων, αλλά προσβάλλει προσωπικά δεδομένα ατόμων, που δεν είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού της ενημέρωσης του κοινού».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τις ίδιες θέσεις για το όνομα επανέλαβαν Σκόπια και Αθήνα



Τις θέσεις τους για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων επανέλαβαν Ελλάδα και Σκόπια, στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στις Πρέσπες. 

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι έγινε μία αξιολόγηση των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή το όνομα των Σκοπίων και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες για την εξεύρεσης λύσης.



Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αναφέρει τις θέσεις της για το όνομα ως απειλή και επανέλαβε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα, η Αθήνα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.



Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι συζητήθηκαν και θέματα επενδύσεων, ενώ ο κ. Γκρουέφσκι  έθεσε το ζήτημα του ανοίγματος δύο νέων διόδων, της άρσης θεωρήσεων στην ΕΕ για τα Σκόπια και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι «δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο θέμα του ονόματος, ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους».

Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο.

Πηγή: STAR

Ο καλύτερος οικοδομος στον κόσμο.

Η εκπομπή «Φώτης - Μαρία Live» εντόπισαν τον καλύτερο οικοδόμο του κόσμου.


Έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες δομικών υλικών μόνος του και χωρίς να παραπονιέται! Τα κάνει όλα και συμφέρει...


Τα λόγια είναι περιττά. Δείτε το βίντεο.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αποκατάσταση Ελληνικών τάφων στη Βουδαπέστη

Η ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία και η από αιώνων Ελληνική Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα αυτή, αναβίωσε
στις μνήμες των παραβρισκομένων στην τελετή στο Νεκροταφείο Φιουμέι της Βουδαπέστης, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων ειδικής αναμνηστικής πλάκας για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης δεκαοκτώ ελληνικών ιστορικών τάφων.

Πρόκειται για τάφους του 18ου και 19ου αιώνα, Ελλήνων εμπόρων, ιδρυτών της ιστορικής "Υπό Ελλήνων ιδρυθείσας Ορθοδόξου Ουγγρικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης", το 1792, η οποία καταργήθηκε δια της βίας το 1952 και επαναλειτουργεί εδώ και δύο χρόνια.

Η αποκατάσταση των τάφων έγινε με πρωτοβουλία του "Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου", με την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και διαφόρων χορηγών.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας έγιναν από τον πρόξενο της Ελλάδας στη Βουδαπέστη Ιωάννη Σταματέκο και τον ελληνο - ορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας - Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο οποίος νωρίτερα τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των εκεί ενταφιασμένων Ελλήνων.

Για την αποκατάσταση και το ιστορικό των ελληνικών τάφων του 18ου και 19ου αιώνα μίλησαν ο γενικός γραμματέας του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βασίλειος Σταματόπουλος και ο Μητροπολίτης Μιχαήλ.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης Σπύρος Αγκαρντι, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Διαπολιστικού Συλλόγου Δημήτρης Λαδάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Γιαννιτσών και του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας, Ιωάννης Παπαστοίτσης και αντιπροσωπείες των Ελληνικών Αυτοδιοικήσεων και ομογενειακών Συλλόγων της Ουγγαρίας.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας για την αποκατάσταση των ελληνικών τάφων συνδέονται και με τη μεγάλη έκθεση με τίτλο "Ελληνική Κληρονομιά - Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας", στο ξακουστό Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και που, έπειτα από πολύμηνη διάρκεια, ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση παρουσίασε την ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και προσπάθησε να αναδείξει την ιστορική παρουσία τους στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και το ρόλο που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής.

Την έκθεση, με εκατοντάδες ιστορικά εκθέματα, τα περισσότερα κειμήλια, που παρουσιάζονταν για πρώτη φορά, διοργάνωσε η "Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης", η οποία πρόκειται να τιμηθεί στις 13 Δεκεμβρίου από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών.

Στην "Κοινότητα" θα απονεμηθεί το Πολιτιστικό Βραβείο και το Δίπλωμα Αναγνώρισης για την "εξαίρετη προσφορά της στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Ουγγαρία". 


Πηγή: Ρομφαια

Το ζήτημα της ονομασίας στις διμερείς των Πρεσπών

Οι «οικολογικές ανησυχίες» των χωρών που συνορεύουν με τη λίμνη, το επίσημο αντικείμενο της σημερινής τριμερούς

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η άτυπη τριμερής συνάντηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσκαλώντας τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες. Στόχος της συνάντησης παρουσιάζεται «η αναζήτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών», αλλά ήδη, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της ΠΓΔΜ, πληροφορίες και δηλώσεις αξιωματούχων συγκλίνουν ότι σε διμερές επίπεδο θα συζητηθεί και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χτες άλλωστε ανακοινώθηκε ότι εκτός από την τριμερή συνάντηση θα υπάρξει και διμερής μεταξύ των πρωθυπουργών των χωρών, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι η ατζέντα δε θα περιοριστεί μόνο στις «οικολογικές πρωτοβουλίες».
Η ελληνική κυβέρνηση, αν και επίσημα το διαψεύδει, φαίνεται ότι αναζητά αφορμή για να συζητήσει διμερώς και εκτός πλαισίου του ΟΗΕ το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ή έστω να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία του γειτονικού κράτους για το συγκεκριμένο θέμα, στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ που σημείωναν ότι «η συνάντηση θα αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή απόψεων και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωνε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης μπορεί μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Ν. Γκρουέφσκι «στα πλαίσια και των διμερών συναντήσεων θα συζητηθούν και ό,τι θέματα αφορούν τις χώρες». Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, μόλις ανακοινώθηκαν οι συναντήσεις, έσπευσε να τις χαρακτηρίσει ως «δυνατότητα για διάλογο και ευκαιρία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν προς τα εμπρός».

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Πώς θα εκλέγονται πλέον οι βουλευτές

 Εντός του Δεκεμβρίου αναμένονται οι αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας και τον εκλογικό νόμο, με την επιτροπή συνταγματολόγων να εισηγείται 10 - 15 περιφέρειες, 500 δήμους και 180 μονοεδρικές. Παράλληλα, παραμένει το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και καταργείται ο σταυρός προτίμησης!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η πρόταση είναι γερμανικό μοντέλο αλά ελληνικά: 180 μονοεδρικές περιφέρειες θα εκλέγουν με σχετική πλειοψηφία ισάριθμους βουλευτές μεταξύ δύο υποψηφίων από κάθε κόμμα.

Οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα προέρχονται από τις ευρύτερες περιφέρειες με λίστα, ανάλογα με το ποσοστό κάθε κόμματος. Για την αυτοδυναμία θα χρειάζεται 40%.

Παράλληλα, προτείνεται συνένωση περιφερειών και δήμων. Βασική αρχή είναι «κάθε νησί και δήμος», ενώ οι νέες περιφέρειες θα προκύψουν από συνενώσεις των σημερινών νομαρχιών.

Ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται όπως ο δήμαρχος με 50% συν ένα, δηλαδή καταργείται το ισχύον 42%.

Οι αλλαγές αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, μιας και οι επόμενες εκλογές στην Aυτοδιοίκηση είναι τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Πηγή: STAR

Μινωικές τοιχογραφίες στη «γη Χαναάν»

Τις μοναδικές μέχρι σήμερα τοιχογραφίες μινωικού τύπου στο Ισραήλ ανακάλυψαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χάιφας, οι οποίοι κάνουν ανασκαφές στην πόλη Τελ Κάμπρι.

Οι τοιχογραφίες είναι παρόμοιες με τις τοιχογραφίες του μινωικού πολιτισμού που έχουν βρεθεί στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, και οι επιστήμονες τις χρονολογούν πριν από 3.600 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς ερευνητές οι τοιχογραφίες αυτές αποτελούν συνειδητή επιλογή των Χαναναίων ηγεμόνων εκείνης της εποχής, οι οποίοι επεδίωκαν να υιοθετήσουν την Μεσογειακή κουλτούρα της Δύσης, αντί για την κουλτούρα της Μεσοποταμίας και της Συρίας.

Οι «νέες» τοιχογραφίες, στις οποίες  κυριαρχεί το τιρκουάζ και μπλε φόντο, έρχονται να προστεθούν σε άλλες, Αιγαιακού στιλ, που έχουν βρεθεί σε προηγούμενες ανασκαφές, στην ίδια περιοχή.

Πηγή: STAR

Απόβαση αντιεξουσιαστών στην Αθήνα

Ομάδες αντιεξουσιαστών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να έρθουν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι  έχουν εντοπιστεί σε διάφορους δικτυακούς τόπους κείμενα που προσκαλούν ομάδες αναρχικών να έρθουν στην Αθήνα. Βασική πύλη εισόδου θεωρείται το λιμάνι της Πάτρας για όσους τελικά αποφασίσουν να έρθουν. Ήδη από την ΕΥΠ έχει ζητηθεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Ιταλίας, Ισπανίας αλλά και Γερμανίας και Σερβίας.

Πηγή: STAR

Αντίθετοι για τις ειρηνευτικές αποστολές

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιωματικών είναι αντίθετη με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Ελλάδα από μία ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν από την έρευνα της VPRC, που έγινε για λογαριασμό του Monthly Review σε δείγμα 829 αξιωματικών. Στο ερώτημα εάν είναι υπέρ ή κατά της ελληνικής συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές, το 51% δηλώνει ότι είναι αντίθετο με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές. Το 40% τάσσεται υπέρ και το 9% δεν απαντάει.
Το 70% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ είναι ότι δεν συμβαδίζουν οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο με τις αντίστοιχες της Ελλάδας. Ωστόσο, το 63% θεωρεί ότι με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά το 56% δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.
Το 64% τάσσεται κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το ίδιο ποσοστό (64%) θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία και μόλις το 24% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία. Μόνο το 42% θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν ωφελημένη από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Το 28% θεωρεί ότι ήταν χαμένη και το 27% ούτε χαμένη αλλά και ούτε ωφελημένη! Απεναντίας το 60% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ βγήκε ωφελημένο από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συμμαχία.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συνελήφθη οδηγός Μητρόπολης για παρενόχληση 12χρονης

Ρεπορτάζ: Μ. Παπαβλάχου

Ένας 35χρονος υπάλληλος της Μητρόπολης Πειραιά ο οποίος οδηγούσε μάλιστα σχολικό λεωφορείο, συνελήφθη της Τετάρτη με την κατηγορία της απόπειρας αποπλάνησης ανηλίκου. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 1 μήνα η μητέρα 12χρονης ανακάλυψε, ότι άγνωστος έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στην κόρη της και αποφάσισε να απαντά αυτή στα μηνύματα αντί της 12χρονης. Όταν ο 35χρονος της ζήτησε ραντεβού, η μητέρα ενημέρωσε την Αστυνομία και ο δράστης συνελήφθη.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Απάντηση Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ρεπορταζ "Ρομφαια".

Η Μητρ. Πειραιώς για υπάλληλο που παρενόχλησε ανήλικη 

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό συλλήψεως υπαλλήλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για παρενόχληση ανήλικης η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σημειώνει τα εξής:

1. Ο εν λόγω Υπάλληλος προσελήφθη την 2/5/2000 εις την Ιερά Μητρόπολιν υπό του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ και εμονιμοποιήθη δια της υπ’αριθμ.1055/19.9.2001 Αποφάσεως αυτού εις την κενήν θέσιν οδηγού οχήματος του Μητροπολίτου.

2. Δια τής υπ’αριθμ. 1017/27.9.2006

Αποφάσεως  του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ απεπέμφθη λόγω
μυθομανίας εκ της θέσεως του, δι’αδίκημα όμως το οποίον δεν προβλέπεται ως υπηρεσιακόν αδίκημα δι’ απόλυσιν εκ δημοσίας θέσεώς εις τον Κανονισμόν 5/1978 «Περί Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων» και ετοποθετήθη ως κλητήρας εις το Δημοτικό Σχολείο της Ι. Μητροπόλεως και αναπληρωτής οδηγός σχολικού λεωφορείου, εν περιπτώσει κωλύματος των τακτικών οδηγών.

3. Ο εν λόγω τυγχάνει έγγαμος και παρά την μυθομανίαν αυτού ουδέποτε έδωκε δείγματα κακής, υπόπτου η ανηθίκου συμπεριφοράς.

4. Ετέθη ήδη εις διαθεσιμότητα, ησκήθη πειθαρχική δίωξις και διετάχθησαν κατ’αυτού τακτικαί ανακρίσεις με το ερώτημα της απολύσεως.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Εχοντες  υπ' όψει :

α) Tάς διατάξεις του άρθρου 92 παραγρ. 2 και 3 εδαφ. β  δι  ών προβλέπονται τα πειθαρχικά αδικήματα της εκτός υπηρεσίας αναξίας  Εκκλησιαστικού υπαλλήλου διαγωγής και της ελλείψεως εκκλησιαστικού φρονήματος και μη προσηκούσης συμπεριφοράς του Κανονισμού 5/1978 ΦΕΚ Α 48 «Περί Κωδικος  Εκκλησιαστικῶν  Υπαλλήλων» εκδοθέντος κατά Νομοθετικήν εξουσιοδότησιν του άρθρου 42, παραγρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της  Εκκλησίας της  Ελλάδος,

β) Τάς διατάξεις του Νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ τ. Α , 26/9.2.07) «Περί Κώδικος ΚαταστάσεωςΔημοσίων, Πολιτικών, Διοικητικών Υπαλλήλων ΝΠΔΔ»
εφαρμοζομένου κατά τάς διατάξεις τούάρθρου 154 παρ. 5 του Κανονισμού 5/1978 ΦΕΚ Α 48 «Περί Κωδικος  Εκκλησιαστικῶν Υπαλλήλων»,

γ) Τάς γενικάς αρχάς του πειθαρχικού  δικαίου,

Επειδή επληροφορήθημεν υπό τών υπό των οικείων Αστυνομικών Αρχών περί της επ’αυτοφώρω συλλήψεως του τακτικού Υπαλλήλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς  Ανδρέου Ντουμάνη δι’εκτός υπηρεσίας αναξίας  Εκκλησιαστικού Υπαλλήλου διαγωγήν, έλλειψιν εκκλησιαστικού φρονήματος καί μη προσοικούσαν συμπεριφοράν και ειδικώτερον ότι υπηρετών ως οδηγός εις το ιδιοκτησίας της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς Δημοτικόν Σχολείον Αυτής, έγγαμος τυγχάνων απεπειράθη δια της αποστολής μηνυμάτων ερωτικού αισχίστου περιεχομένου εις το κινητόν τηλέφωνον της 13ετους ανηλίκου ...................... αποφοίτου του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και της προσεγγίσεως και συναντήσεως μετ’αυτής όπως αποπλανήση αυτήν επ’ αυτοφώρω συλληφθείς υπό της Ελληνικής Αστυνομίας την 24ην Νοεμβρίου ε.ε.
και εκ του λόγου αυτού μη δυνηθείς να χωρήση εις την διάπραξιν του ως άνω κακουργήματος διαπράττων ούτω υπαιτίως τα ως άνω προβλεπόμενα πειθαρχικά αδικήματα, απάδοντα εις τον ηθικόν Ευαγγελικόν Νόμον, το κοινόν ποινικόν δίκαιον και την περί δικαίου αντίληψιν του κοινωνικού συνόλου  α π ο φ α σ ί ζ ο μ ε ν

Θέτομεν εις υπηρεσιακήν διαθεσιμότητα  τόν Ανδρέαν Ντουμάνην τακτικόν Υπάλληλον της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς άχρι τελεσιδίκου αποφάνσεως επί της πειθαρχικής αυτού υποθέσεως των αρμοδίων πειθαρχικών συμβουλίων.

Πηγή: Ρομφαία

Tυφώv: Ο Μύθος


Ο Δίας εξακοντίζει έναν κεραυνό κατά του Τυφώνα. Μελανόμορφη υδρία, περ. 550 π.Χ., γερμ. κρατική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων (Inv. 596)

Ο Τυφώνας ή Τυφέας σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένα τερατώδες ον, ο νεότερος γιος της Γαίας και του Τάρταρου. Υπάρχουν ωστόσο παραλλαγές που συνδέουν τον Τυφώνα με την Ήρα και τον Κρόνο. Η Γαία, δυσαρεστημένη από την ήττα των Γιγάντων, διέβαλε τον Δία στην Ήρα και εκείνη πήγε να ζητήσει από τον Κρόνο ένα μέσο να εκδικηθεί. Ο Κρόνος της παρέδωσε δύο αυγά διαποτισμένα από το σπέρμα του. Αν τα έθαβε, από αυτά τα αυγά θα γεννιόταν ένας δαίμονας ικανός να εκθρονίσει τον Δία. Ο δαίμονας αυτός ήταν ο Τυφώνας.
Σύμφωνα με άλλη μυθική παράδοση, ο Τυφώνας ήταν γιος της Ήρας, που τον είχε γεννήσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια κανενός αρσενικού στοιχείου, όπως είχε κάμει με τον Ήφαιστο. Η Ήρα έδωσε τον τερατώδη γιο της, για να τον μεγαλώσει, σε έναν δράκοντα, το φίδι Πύθωνας που ζούσε στους Δελφούς.
Ο Τυφώνας ήταν κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και σε άγριο ζώο. Ξεπερνούσε όλα τα άλλα παιδιά της Γης σε μέγεθος και δύναμη. Ήταν μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και συχνά το κεφάλι του χτυπούσε στα αστέρια. Όταν τέντωνε τα χέρια του, το ένα έφτανε στην Ανατολή και το άλλο ακουμπούσε στη Δύση και αντί για δάχτυλα είχε εκατό κεφάλια δρακόντων. Από τη μέση και κάτω τον περιέβαλλαν οχιές. Το σώμα του ήταν φτερωτό και τα μάτια του πετούσαν φωτιές. Όταν οι θεοί είδαν το ον αυτό να επιτίθεται στον ουρανό, έφυγαν τρέχοντας μέχρι την Αίγυπτο και κρύφτηκαν μέσα στην έρημο, όπου πήραν μορφές ζώων. Ο Απόλλωνας έγινε γεράκι, ο Ερμής ίβις, ο 'Αρης ψάρι, ο Διόνυσος τράγος, ο Ήφαιστος βόδι κτλ. Μόνο η Αθηνά και ο Δίας αντιστάθηκαν στο θηρίο. Ο Δίας του έριξε από μακριά κεραυνοβόλα βέλη και, όταν ήρθαν στα χέρια, τον χτύπησε με το ατσάλινο δρεπάνι του. Η πάλη εγινε στο βουνό Κάσιο, στα σύνορα της Αιγύπτου και της Πετραίας Αραβίας. Ο Τυφώνας, που ήταν απλώς πληγωμένος, κατάφερε να υπερισχύσει και απέσπασε το δρεπάνι του θεού. Έκοψε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία, φορτώθηκε τον ανίσχυρο θεό στους ώμους του και τον μετέφερε μέχρι την Κιλικία, όπου τον έκλεισε σε μια σπηλιά, το «Κωρύκιο άντρο». Εκτός από αυτό έκρυψε τους τένοντες και τους μυς του Δία σε ένα δέρμα αρκούδας και τα έδωσε στη δράκαινα Δελφύνη να τα φυλάει. Ο Ερμής και ο Πάνας -μερικοί λένε ο Κάδμος- έκλεψαν τους τένοντες και τους ξανατοποθέτησαν στο σώμα του Δία. Αυτός ξαναβρήκε αμέσως τη δύναμή του και, ανεβαίνοντας στον ουρανό πάνω σε άρμα που το έσερναν φτερωτά άλογα, βάλθηκε να κεραυνοβολεί το θηρίο. Ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, με την ελπίδα να αυξήσει τις δυνάμεις του, θέλησε να δοκιμάσει τους μαγικούς καρπούς που φύτρωναν στο όρος Νύσα. Αυτή ήταν τουλάχιστο η υπόσχεση που του είχαν δώσει οι Μοίρες, για να τον ελκύσουν. Ο Δίας τον πρόλαβε εκεί και η καταδίωξη συνεχίστηκε.
Στη Θράκη ο Τυφώνας εκσφενδόνισε εναντίον του Δία βουνά, αλλά αυτός τα έκαμε με χτυπήματα κεραυνού να πέφτουν επάνω στο θηρίο. Έτσι το βουνό Αίμος όφειλε το όνομά του στο αίμα που κύλησε από μια από τις πληγές του. Οριστικά αποθαρρημένος ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, καθώς διέσχιζε τη θάλασσα της Σικελίας, ο Δίας έριξε πάνω του το βουνό Αίτνα, που τον συνέτριψε. Οι φλόγες που βγαίνουν από την Αίτνα είναι ή αυτές που ξερνά το τέρας ή τα υπολείμματα των κεραυνών, με τους οποίους το σκότωσε ο Δίας.
Στον Τυφώνα αποδίδουν την πατρότητα πολλών θηρίων (Ο σκύλος Όρθρος, η Λερναία ύδρα, η Χίμαιρα), που τα απέκτησε με την Έχιδνα, την κόρη της Καλλιρρόης και του Χρυσάορα.

Πηγή: ALPHA

Ελληνικά αγάλματα ζητά από το Λούβρο η Τουρκία

Δύο αγάλματα, του Δία και του Απόλλωνα, ζητά ο δήμος της Σμύρνης από το μουσείο του Λούβρου, θέτοντας ταυτοχρόνως θέμα συνεργασίας και βοήθειας για το «Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου», που προτίθεται να ιδρύσει ο δήμος.

Η επιστολή του Δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, προς τον διευθυντή του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, εστάλη  την περασμένη Παρασκευή και γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα και στον Τούρκο υπουργό πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ.

Στην επιστολή, ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκτός από το αίτημα για επιστροφή των δύο αγαλμάτων στη Σμύρνη, διατυπώνει και μια σειρά προτάσεων για συνεργασία ανάμεσα στο Λούβρο και στο «Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου», που προτίθεται να ιδρύσει.

Πηγή: STAR

Γκρούεφσκι: «Μη υψηλών προσδοκιών» η συνάντηση των Πρεσπών


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε, σήμερα, στα Σκόπια ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, στις Πρέσπες, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, δεν αναμένει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, αλλά θεωρεί πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Αναμένω μία ευχάριστη συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε η συνάντηση αυτή να συμβάλει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν αναμένω ότι στην συνάντηση της Παρασκευής θα επιλύσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων 18 ετών, παρά μόνο αναμένω πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι «μη υψηλές προσδοκίες» για τη συνάντηση της Παρασκευής δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ότι περιέχουν έναν τόνο απαισιοδοξίας και σημείωσε ότι κάποιος, στο εσωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες.
«Επισήμως, η συνάντηση στις Πρέσπες αφορά τις κλιματικές αλλαγές και τα προβλήματα σχετικά με αυτές, όμως στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, εμείς θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν και τα οποία είναι σημαντικά για εμάς», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας και ερωτηθείς με ποιες θέσεις θα προσέλθει στη συνάντηση στις Πρέσπες, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε ότι οι θέσεις είναι γνωστές και ότι υπάρχουν στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του, VMRO-DPMNE.
Σχετικά με το τι κάνει η ΠΓΔΜ για να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα πράττει παν το δυνατόν, όπως έκανε και μέχρι τη δημοσιοποίηση της θετικής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό θα κάνει και στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προσκάλεσε σε ανεπίσημη συνάντηση τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις Πρέσπες, με αντικείμενο την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Στο περιθώριο της τριμερούς αυτής συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση των κ.κ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, έκρινε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος των επαφών με την ελληνική πλευρά, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, η εξεύρεση λύσης είναι πιο εύκολη. Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ των εντατικών επαφών και σ' αυτό αποσκοπούσε και η πρόσκλησή μου για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το «κύκνειο άσμα» του πλανήτη Γη

Έτος 2050: Βενετία, Χάγη και άλλες παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές πόλεις περνάνε στην ιστορία σαν νέες «Ατλαντίδες», βυθισμένες κάτω από νερό. Η Μεγάλη Βρετανία από το 2007 προσπαθεί να εξοικειωθεί με τον «σιβηρικού» τύπου χειμώνα που έχει εξοντώσει τον πληθυσμό της. Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου σε καθημερινή βάση. Επικρατεί ξηρασία παντού. Το απόθεμα νερού λιγοστό, οι σοδειές αμελητέες. Η σύγχυση, η ανέχεια, η μετανάστευση και οι ασθένειες βασιλεύουν. Ο φόβος πυρηνικής απειλής είναι κοντινότερος από ποτέ, καθώς οι χώρες με καλύτερες σοδειές και αποθέματα τροφών και νερού θα τα προστατεύσουν ακόμη και με πόλεμο.
Μην το θεωρήσετε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για την απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Observer το Μάρτιο του 2004 δίνοντας μόνο μια γεύση αυτών που θα ζήσουμε πρώτοι εμείς και τα παιδιά μας ως αποτέλεσμα της καταστροφής τους σπιτιού μας, της Γης.

Πηγή: ALPHA

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Χ. Καστανίδης: Θα συμμορφωθούμε για τα θρησκευτικά σύμβολα

Η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από όλα τα δημόσια καταστήματα,  δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η προσαρμογή αυτή, θα γίνει μονάχα μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος».

Πηγή: STAR

Ο Καστανίδης για αποκαθήλωση χριστιανικών συμβόλων

«Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική απόφασή του να αποκαθηλωθούν τα θρησκευτικά σύμβολα απ’ όλα τα δημόσια καταστήματα,
νομίζω πως η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφασή του. Αλλά η προσαρμογή αυτή, θα γίνει μονάχα μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το αίτημα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων από τα σχολεία, τα δικαστήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Ροντούλης υποστήριξε πως, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική του απόφαση, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί, διότι «οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι αναγκαστικές για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Εξάλλου, «το ελληνικό κράτος δεν δημιουργήθηκε εν κενώ: Ο σταυρός είναι σύμβολο έθνους για μας», πρόσθεσε.

«Ο εσταυρωμένος στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, που το βλέπουν τα παιδιά μας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Τον βλέπουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Είναι το μήνυμα του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροντούλης.

«Υποθέτω πως αυτοί που σε καθεστώς δημοκρατίας υπερασπίζονται την ανάγκη της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας, εάν ζούσαν σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, δεν θα
τολμούσαν να υποβάλουν τα ίδια αιτήματα - αλλ’ αυτό είναι, αν θέλετε, το υψηλό "κόστος" και η υψηλή αρχή που κανοναρχεί τις δημοκρατίες και την Ευρώπη» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καστανίδης, διαχώρισε τα εθνικά σύμβολα από τα θρησκευτικά και υπογράμμισε πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόμαστε, όπως το σύνολο της πολιτισμένης Ευρώπης, είναι εφαρμοστέες και στην Ελλάδα - και τα πρόστιμα και οι καταδίκες των χωρών, είναι τεράστιας σημασίας».

«Ας εκδοθεί πρώτα η δευτεροβάθμια απόφαση του δικαστηρίου και μετά θα συζητήσουμε. Οι όποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάντως, θα είναι μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανά της» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: Ρομφαία

Στις Πρέσπες με Μπερίσα και Γκρούεφσκι

 Με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, στις Πρέσπες ο Γιώργος Παπανδέου.














 




 
 
Η "ατυπη" -όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- συνάντηση θα είναι ταυτόχρονη και θα έχει ως αντικείμενο τα οικολογικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή.
 
Ωστόσο, ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε οι συζητήσεις να επεκταθούν σε ζητήματα εκατέρωθεν διμερή ή συνολικά τριμερή.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα τους ονόματος, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι το όνομα είναι μια διαδικασία στην οποία η διαπραγμάτευση γίνεται μέσω του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Πηγή: Mega


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Αρχιεπίσκοπος "αγωνίζονται να εξαφανίσουν την πίστη"

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρέστη σήμερα στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της θεολογικής Σχολής Αθηνών και στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη
αναφορά στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκανε λόγο για ασάφεια, σύγχυση και προβληματικές μεθοδεύσεις που επικρατούν γύρω μας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.
Συγχρόνως αναφέρθηκε και στο θέμα των ιερών συμβόλων, λέγοντας ότι είναι προκλητική η στάση κάποιων που, όπως τόνισε, αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και τού ήθους με το οποίο, όπως είπε, πορεύθηκε το γένος μας, μέσα στην ιστορία.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είπε ακόμη ότι οι θεολόγοι υφίστανται αδικίες αφού δεν αντιμετωπίζονται επαγγελματικά ισότιμα με τους άλλους πτυχιούχους, τονίζοντας: "Με προβληματίζει επίσης η αδικία που επικρατεί στην μη ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση των θεολόγων σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με πτυχιούχος άλλων σχολών".

Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκανε λόγο για διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Πολιτεία προσθέτοντας ότι θα πρέπει αυτός ο διάλογος να διεξαχθεί με τιμιότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ:
Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας ανταποκρινόμενος στο ευλογημένο καθήκον να καλωσορίσω ως Πνευματικός Πατέρας και ως Ποιμενάρχης τους καινούργιους φοιτητές της Θεολογίας στον τόπο των σπουδών τους και να συναντηθώ από κοντά, πρόσωπο προς πρόσωπο, με τη νέα γενιά των σπουδαστών που καλούνται να μελετήσουν και να υπηρετήσουν την ιερά επιστήμη της Θεολογίας.
Αγαπητά μου παιδιά,
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω και σε σας κάτι που δήλωσα από την αρχή της αναλήψεως της Αρχιεπισκοπικής μου διακονίας: «πρώτο σημείο, που κατέκαιε πάντοτε και συνεχίζει να κατακαίει την καρδιά μου, είναι η μέριμνα για τα νιάτα του τόπου μας.
Για τα παιδιά μας, που αισθάνονται συνεχώς προδομένα από την ασυνέπεια έργων και λόγων· που ασφυκτιούν από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου· που γίνονται έρμαια της ιδιοτέλειας ημών των μεγαλυτέρων· που πεινούν για αλήθεια και ζωή και διψούν για όραμα και ελπίδα».
Έχω κάθε δικαίωμα να αισθάνομαι ευτυχής σήμερα, διότι πιστεύω ότι θέλετε και μπορείτε να είστε αρωγοί και συναγωνιστές μου στην υλοποίηση στόχων και οραμάτων που είναι δυνατόν να αντιστρέψουν αυτή την αρνητική εικόνα.
Σας καλώ λοιπόν να συναντηθούμε αγωνιστικά εκεί που η Θεολογία αντιμετωπίζει την πρόκληση του διαλόγου με τον σύγχρονο κόσμο∙ την πρόκληση της συνάντησής της με την ιστορία∙ την πρόκληση της αναμέτρησής της με τη νέα παγκοσμιοποιημένη κοινωνική πραγματικότητα.
Θέλω να σας παρακαλέσω να αγαπήσετε αυτή τη Σχολή, και να αξιοποιήσετε και να εφαρμόσετε τις γνώσεις τις οποίες θα αποκτήσετε κατά την φοίτησή σας εδώ για να υπηρετήσετε μετά λόγου γνώσεως την αλήθεια του Ευαγγελίου, να διακονήσετε τον λαό του Θεού διασώζοντας την ουσία και το νόημα της πίστεως που μας εμπιστεύθηκαν οι άγιοι και οι πατέρες της Εκκλησίας μας και να σταθείτε σαν αληθινοί αδελφοί δίπλα σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποια δοκιμασία μη λησμονώντας ποτέ ότι υπέρ αυτού ή αυτής «Χριστός απέθανεν».
Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας προσκαλέσω και να σας προκαλέσω όλους ανεξαιρέτως, όσοι επιλέξατε συνειδητά να γίνετε θεολόγοι και όσοι ακόμα αμφιβάλλετε για την είσοδό σας σε αυτή τη Σχολή, να υπερβείτε την δουλεία των αυτονόητων.
Είναι πια καιρός να υπερβούμε μονομέρειες και απολυτοποιήσεις όπως είναι, για παράδειγμα, η περιφρόνηση των θεολογικών σπουδών υπερτονίζοντας ή απολυτοποιώντας το χαρισματικό σκέλος της θεολογικής γνώσης. Πρέπει να θυμάστε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας δεν ήσαν ποτέ εναντίον της γνώσης.
Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, διδάσκει με τρόπο σαφή ότι «δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από τη γνώση. Η γνώση είναι φως της ψυχής και το αντίθετο, η άγνοια, είναι σκότος» .

Όμως η θεολογική γνώση δεν μπορεί να είναι αφηρημένη και αποκομμένη από την πράξη και την εμπειρία. Γι αυτό ένας άλλος μεγάλος άγιος, ο Μάξιμος ο Ομολογητής διευκρινίζει ότι: «η ομορφιά της σοφίας είναι η έμπρακτη γνώση ή η πράξη που έχει σοφία».
Για την Ορθόδοξη Παράδοση η «ιδεώδης πραγματικότητα είναι το κλίμα της πατερικής Θεολογίας: ο συνδυασμός με αρμονικό τρόπο της λόγιας και της χαρισματικής θεολογίας».
Παιδιά μου,
Θέλω να σας καλέσω να ζήσετε και να σπουδάσετε σε βάθος και πλάτος το μυστήριο της Εκκλησίας με όλο το είναι σας και να δώσετε το ζήλο και το σθένος της νιότης σας ώστε οι σπουδές σας να είναι καρποφόρες και γόνιμες.
Εμείς, οι πατέρες και αδελφοί σας, οι δάσκαλοι σας αλλά και ο κόσμος που σας περιβάλλει περιμένει από σας να μεταφέρετε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως μετά λόγου γνώσεως σε ένα κόσμο που ασφυκτιά από έλλειψη νοήματος και στραγγαλίζεται από την καταρράκωση της ελπίδας και την απαξίωση της αγάπης.
Κι όσοι αισθάνεστε ακόμη ξένοι και ίσως άβολα εδώ μέσα, σας υπενθυμίζω ότι ο μέγας απόστολος Παύλος, στον οποίον είναι αφιερωμένο το Παρεκκλήσιο της Σχολής σας, ξεκίνησε ως διώκτης του χριστιανισμού και κατέληξε να είναι ένας εκ των πρωτοκορυφαίων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας και της Οικουμένης ολόκληρης.
Δεχθείτε λοιπόν τον ερχομό σας εδώ όχι ως τυχαίο γεγονός ή ως συγκυριακή ατυχία αλλά ως προσωπική τιμητική πρόσκληση από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Ξεχάστε όσα έχετε ακούσει ή πιστεύατε έως τώρα για την Εκκλησία και τη Θεολογία. Τολμήστε να αμφισβητήσετε τα τετριμμένα και τα αυτονόητα. Επιστρατεύστε την κρίση και την εξυπνάδα σας, την τόλμη και τη νεανική σας ειλικρίνεια και αντιπαραταχτείτε στις διαστρεβλώσεις της αλήθειας που κάνουν την καθημερινότητα της ζωής μας μίζερη και στενόκαρδη.
Ανοίξτε την καρδιά σας στο κάλεσμα του Θεού. Του Θεού που έγινε άνθρωπος γιατί αυτός μας αγάπησε πρώτος.
Ο ιερός Φώτιος, ένας άλλος μεγάλος άγιος της Εκκλησίας, περί του οποίου νομίζω ότι θα ακούσετε πολλά κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, περιγράφει αυτή τη σχέση με τρόπο δυναμικό και ευαίσθητο.
Σας μεταφέρω αυτούσιο τον λόγο του: Ο Χριστός «μας αγάπησε πρώτος. Εμάς που υπήρξαμε και είμαστε εχθροί και πολέμιοί Του. Καταλαβαίνετε την υπερβολική αγάπη; Κατανοείτε το χρέος μας απέναντί Του; Προσθέστε λοιπόν και το ακόμη σπουδαιότερο: όχι μόνο μας αγάπησε, αλλά και ατιμάστηκε για χάρη μας και χαστουκίστηκε και σταυρώθηκε και καταριθμήθηκε μεταξύ των νεκρών. Και με όλα αυτά έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για μας».
Και τώρα αυτός ο Θεός της θυσίας και της αγάπης κάλεσε εσάς να σπουδάσετε την ιερά επιστήμη της Θεολογίας και να ξανοιχθείτε αύριο σαν καινούργιοι απόστολοι Παύλοι στον κόσμο που εξακολουθεί να διψά για αλήθεια και να πεινά για ζωή με νόημα και για ουσιαστική ελευθερία. Την ελευθερία που μας χάρισε ο αναστημένος Κύριός μας.
Μην διστάζετε λοιπόν. Η Εκκλησία και η οικουμένη ολόκληρη περιμένει από σας να γίνετε οι νέοι αγγελιαφόροι της ελπίδας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο. Ελάτε να μας βοηθήσετε να αρθρώσουμε λόγο ουσιαστικό και εδραιωμένο σε στέρεες και επιστημονικά δόκιμες γνώσεις για όλα τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο.
Οι επιστημονικές εξελίξεις, η βιοηθική, οι νέες τεχνολογίες αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας περιμένουν και έχουν ανάγκη τον λόγο της Θεολογίας. Και εσείς καλείστε τώρα να σπουδάσετε αυτόν τον λόγο και αύριο να τον διατυπώσετε και να τον διακηρύξετε φρέσκο, ουσιώδη και δυναμικό.
Αγαπητά μου παιδιά,
Δεν μου διαφεύγουν και δεν βρίσκονται έξω από τις ανησυχίες και τις αγωνίες μου τα λεγόμενα επαγγελματικά ζητήματα των θεολόγων. Αυτά τα προβλήματα, που διογκώνονται στις μέρες μας και απασχολούν έντονα τον κλάδο των θεολόγων, δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Εκκλησιαστικής διοικήσεως.
Η ασάφεια, η σύγχυση ή ακόμα και κάποιες προβληματικές μεθοδεύσεις που επικρατούν γύρω μας σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, το γεγονός ότι περισσότεροι από 3.000 θεολόγοι είναι επαγγελματικά ετεροαπασχολούμενοι ενώ άλλοι τόσοι είναι άνεργοι με απασχολεί έντονα. Με προβληματίζει επίσης η αδικία που επικρατεί στην μη ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση των θεολόγων σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών.
Με απασχολεί σοβαρά ο σιωπηρός αλλά έμπρακτος εξοστρακισμός της διδασκαλίας των θρησκευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύτηκε το γένος μας μέσα στην ιστορία.
Το χαρμόσυνον της ημέρας και η οικονομία του χρόνου δεν επιτρέπουν να επεκταθώ περισσότερο σε αυτά τα θέματα, αλλά πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, ποιμένες και ποιμαινομένους και να αναζητήσουμε λύσεις και απαντήσεις πριν είναι πολύ αργά.
Σήμερα όμως ας απολαύσουμε την ευλογημένη μας συνάντηση και ας χαρούμε μαζί, ενώνοντας νοερά τα χέρια και αλληλουποσχόμενοι ότι θα αγωνιστούμε μαζί για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Ας χαρούμε μαζί για το δώρο του Θεού σε σας να είστε φοιτητές. Δεχτείτε αυτό το δώρο ως πρόσκληση για μια πορεία ζωής με σκοπό και νόημα, και γι αυτό δώστε στις σπουδές σας βαρύτητα και σημασία ώστε αύριο ο λόγος σας να είναι ουσιαστικός και να νοηματίζει τη ζωή των ανθρώπων.
Και πάνω απ όλα να μην λησμονείτε ποτέ ότι η Εκκλησία σας χρειάζεται και προσδοκά πολλά από εσάς.
Η Εκκλησία είναι η κοινή μας οικογένεια και το σπίτι σας. Κι όταν βλέπετε αυτό το σπίτι να κινδυνεύει από δικά μας λάθη και αμέλειες μην απομακρύνεστε, μην κάθεστε στο απέναντι πεζοδρόμιο εξαντλώντας το ζήλο σας σε εύκολες κριτικές.
Μείνετε εδώ και αγωνιστείτε για ότι πολυτιμότερο μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Μην χαρίζετε το σπίτι σας στους εχθρούς της πίστεως που το θέλουν ερείπια. Μείνετε εδώ διεκδικώντας την πολύτιμη κληρονομιά που σας ανήκει. Μείνετε στο σπίτι σας για να το ανανεώσετε και να το ανακαινίσετε.
Ξέρω ότι οι καθηγητές αυτής της σχολής σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για σας. Απευθυνόμενος προς αυτούς θέλω να τους παρακαλέσω όλους και τον καθένα προσωπικά να σας προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Κι εσείς μην αφήσετε την αγάπη τους και όσα έχουν να σας προσφέρουν να πάνε χαμένα. Αξιοποιείστε τις γνώσεις και τη σοφία τους και ακολουθήστε το παράδειγμά τους στον ζήλο για την επιστήμη και τη διακονία του λόγου του Θεού.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο.
Θα σταματήσω εδώ δηλώνοντας ότι η πόρτα της αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πάντα ανοιχτή για όλους σας.

Πηγή: Ρομφαία.

Related Posts with Thumbnails